Odluka o tome koja će kategorija bh. građana sredinom ove godine prva dobiti testne biometrijske pasoše još nije donesena, potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" državni ministar civilnih poslova Sredoje Nović.

Ipak, u Ministarstvu saznajemo kako su blizu odluke da među prvim vlasnicima novih bh. pasoša budu sportisti i diplomate. Ali, svi dodaju kako odluka još nije donesena te da je još rano govoriti o njoj.

Ministar Nović ističe da će se danas sastati s ministrima unutrašnjih poslova u našoj zemlji, s kojima će razgovarati i o uvjetima elektronskog uvezivanja matičnih ureda u cijeloj BiH, čime bi sistem CIPS-a bio potpuno zatvoren, odnosno spriječeno unošenje lažnih podataka u bazu. Ovom sastanku prisustvovat će i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas (Kourkoulas).

– Mnogo bitnije od samog datuma početka izdavanja prvih biometrijskih pasoša jeste njihova sigurnost, koja je osnova za proces ukidanja viznog režima bh. građanima – poručio je ministar Nović.

U Ministarstvu dodaju da BiH ne smije dozvoliti propuste na novim dokumentima, jer bi nas to moglo koštati daljnjeg odlaganja ukidanja viznog režima gdje trenutno ključni uvjet upravo jeste uvođenje sigurnih – biometrijskih pasoša.