Одлука о томе која ће категорија бх. грађана средином ове године прва добити тестне биометријске пасоше још није донесена, потврдио је јучер за "Дневни аваз" државни министар цивилних послова Средоје Новић.

Ипак, у Министарству сазнајемо како су близу одлуке да међу првим власницима нових бх. пасоша буду спортисти и дипломате. Али, сви додају како одлука још није донесена те да је још рано говорити о њој. Министар Новић истиче да ће се данас састати с министрима унутрашњих послова у нашој земљи, с којима ће разговарати и о увјетима електронског увезивања матичних уреда у цијелој БиХ, чиме би систем ЦИПС-а био потпуно затворен, односно спријечено уношење лажних података у базу. Овом састанку присуствоват ће и шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас (Коуркоулас).

– Много битније од самог датума почетка издавања првих биометријских пасоша јесте њихова сигурност, која је основа за процес укидања визног режима бх. грађанима – поручио је министар Новић.

У Министарству додају да БиХ не смије дозволити пропусте на новим документима, јер би нас то могло коштати даљњег одлагања укидања визног режима гдје тренутно кључни увјет управо јесте увођење сигурних – биометријских пасоша.