Od narednog polugodišta, koje počinje 2. februara, u po jednoj sarajevskoj srednjoj i osnovnoj školi bit će uveden pilot-projekt "Elektronski dnevnik". On će omogućiti roditeljima da na internetu provjere ocjene ili neke druge nastavne aktivnosti svoje djece, izjavio je za "Dnevni avaz" ministar obrazovanja i nauke Safet Kešo.

Bolja komunikacija

U Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Banjoj Luci nastavnici već godinu ocjenjuju učenike i u elektronskom dnevniku. Prema riječima ministra prosvjete RS Antona Kasipovića, na taj način poboljšava se komunikacija nastavnika, učenika i roditelja.

– Ovaj projekt najvjerojatnije će biti realiziran u Osnovnoj školi "Behaudin Selmanović", a odluku o srednjoj školi još nismo donijeli – kazao je Kešo.

Ocijenio je da projekt ima niz prednosti, ali da će ipak biti na provjeri i analizi kako se roditelji ne bi udaljili od škola.

– Roditelji će i dalje biti obavezni da dolaze na roditeljske sastanke. Moramo održavati vezu roditelja sa školama, jer su oni itekako bitan faktor u nastavno-odgojnom procesu učenika – izjavio je Kešo.

Za realizaciju projekta, koji će danas biti prezentiran direktorima nekoliko sarajevskih škola, izdvojeno je 30.000 KM.