Nezavisne novine: Rektori osam univerziteta u BiH podržali su pravilnik o akademskim zvanjima koji bi, između ostalog, trebalo da omogući zaposlenje osobama koje su studij završile po bolonjskom procesu, potvrdila je to Esma Hadžagić, pomoćnik ministra civilnih poslova.

Pravilnik je prije nekoliko mjeseci izradilo Ministarstvo civilnih poslova, nakon što se rektori nisu mogli usaglasiti o njegovom tekstu. Bilo je planirano da pravilnik bude usvojen na posljednjoj sjednici Konferencije ministara obrazovanja i nauke BiH. Pravilnik nije usvojen jer sjednici nisu prisustvovali svi ministri.

"Osim što bi trebalo da bolonjcima omogući zaposlenje pravilnik bi trebalo da uredi i njihovu klasifikaciju. Za mjesec ponovo ćemo organizovati sastanak s rektorima, nakon čega bi pravilnik trebalo da bude usvojen", istakla je Hadžagićeva.

Zbog nepostojanja ovog pravilnika otežano je zaposlenje osobama koje su studij završili po bolonjskom procesu, a poslodavcima u privatnom sektoru ostavljena je mogućnost da u konkursima za radna mjesta preciziraju kakvog zaposlenika žele. U Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo kažu kako do sada ni jedan poslodavac nije zahtijevao da zaposli osobu koja je diplomirala po bolonjskom sistemu.

"S obzirom na to da pravilnik još nije usvojen ne možemo klasificirati ove osobe. U evidenciji samo stavljamo njihovo zanimanje i da su završili po Bolonjskoj deklaraciji. Unatoč tome tretiramo ih kao dodiplomce i poslodavcu i njih preporučujemo", kazali su u ovoj službi, naglašavajući kako u evidenciji nemaju podatke o broju zaposlenih bolonjaca.

Neven Akšamija, pomoćnik direktora Agencije za državnu službu BiH, kaže kako ni jedna osoba koja je studij završila po bolonjskom sistemu nije zaposlena u državnim institucijama.

"Po zakonu osoba mora imati najmanje godinu iskustva da bi mogla konkurisati za državnog službenika. Ministarstvo pravde BiH predložilo je izmjene i dopune zakona o državnim službenicima. Vijeće ministara donijet će odluku kojom će biti propisano koji ciklus školovanja će biti tražen za određeno radno mjesto", kazao je Akšamija.