Независне новине: Ректори осам универзитета у БиХ подржали су правилник о академским звањима који би, између осталог, требало да омогући запослење особама које су студиј завршиле по болоњском процесу, потврдила је то Есма Хаџагић, помоћник министра цивилних послова.

Правилник је прије неколико мјесеци израдило Министарство цивилних послова, након што се ректори нису могли усагласити о његовом тексту. Било је планирано да правилник буде усвојен на посљедњој сједници Конференције министара образовања и науке БиХ. Правилник није усвојен јер сједници нису присуствовали сви министри.

"Осим што би требало да болоњцима омогући запослење правилник би требало да уреди и њихову класификацију. За мјесец поново ћемо организовати састанак с ректорима, након чега би правилник требало да буде усвојен", истакла је Хаџагићева.

Због непостојања овог правилника отежано је запослење особама које су студиј завршили по болоњском процесу, а послодавцима у приватном сектору остављена је могућност да у конкурсима за радна мјеста прецизирају каквог запосленика желе. У Служби за запошљавање Кантона Сарајево кажу како до сада ни један послодавац није захтијевао да запосли особу која је дипломирала по болоњском систему.

"С обзиром на то да правилник још није усвојен не можемо класифицирати ове особе. У евиденцији само стављамо њихово занимање и да су завршили по Болоњској декларацији. Унаточ томе третирамо их као додипломце и послодавцу и њих препоручујемо", казали су у овој служби, наглашавајући како у евиденцији немају податке о броју запослених болоњаца.

Невен Акшамија, помоћник директора Агенције за државну службу БиХ, каже како ни једна особа која је студиј завршила по болоњском систему није запослена у државним институцијама.

"По закону особа мора имати најмање годину искуства да би могла конкурисати за државног службеника. Министарство правде БиХ предложило је измјене и допуне закона о државним службеницима. Вијеће министара донијет ће одлуку којом ће бити прописано који циклус школовања ће бити тражен за одређено радно мјесто", казао је Акшамија.