Oslobođenje: Od kako je počela primjena Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba Federacije BiH, sa evidencije Biroa za zapošljavanje skinuto je oko hiljadu i stotinu osoba, izjavio je za Oslobođenje Mustafa Cuplov, kantonalni ministar zdravstva. Provođenjem ovog zakona smijenjena su ionako ugrožena prava osoba koje su primorane da rade bez penzionog i zdravstvenog osiguranja, te adekvatne naknade za svoj rad.

Djecu će osigurati Općine

Ministar zdravstva u Vladi kantona Mustafa Cuplov kaže da se za djecu do sedam godina, kada izgube pravo na zdravstvenu zaštitu, koju su imala preko Biroa za zapošljavanje, izdaje potvrda, sa kojom se mogu javiti u općinu, koja potom preuzima finansiranje njihovog zdravstvenog osiguranja. Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona zdravstveno će osigurati školsku djecu.

Uposleni u Službi za zapošljavanje Kantona sa evidencije nezaposlenih osoba već tri mjeseca skidaju građane koji su po bilo kom osnovu ostvarili mjesečna primanja veća od četvrtine prosječne prošlogodišnje plaće u FBiH.

To znači, da se svi nezaposleni, uključujući i trudnice, koji su u prethodnoj godini mjesečno zaradili više od 160 maraka, odnosno 1.930 maraka za cijelu godinu, bez obzira što nisu zaposleni skidaju sa evidencije biroa. Samim tim, bez zdravstvene zaštite ostaju i djeca tih osoba.

Takav odnos prema nezaposlenim osobama, koje povremeno rade, kako bi zaradile novca dovoljnog  tek za prehranjivanje svoje porodice, šokantan je i ukazuje na to da će socijalna slika Sarajeva biti još crnja. Ipak, ovim zakonom najviše štete nanosi se budućim porodiljama, koje ostaju bez zdravstvene zaštite, naknade za porodilje i opreme za novorođenče. Umjesto da ih država nagradi za ono šta su se odlučili u ovakvoj ekonomskoj situaciji, naprotiv, ona ih još dublje tjera u bijedu i neimaštinu.

Tako će ubuduće majke biti primorane da plaćaju ljekarske preglede, ali po svemu sudeći i sam porod, ukoliko Vlada Kantona ne poduzme konkretne korake u rješavanju ovog problema. Ministar Cuplov nas je i u telefonskom razgovoru uvjerio da neće dozvoliti da trudnice, žene u fertilnoj dobi i djeca ostanu bez zdravstvenog osiguranja.

„Odluku o obaveznom zdravstvenom osiguranju žena u fertilnoj dobi, trudnica i djece do 18 godina, koja nisu osigurana, već iduće sedmice uputiću Vladi na razmatranje i usvajanje. Na taj način zaštitićemo ovu populaciju i pokoriti dio osiguranja za te kategorije stanovništva“ izjavio je ministar Cuplov.