Ослобођење: Од како је почела примјена Закона о посредовању у запошљавању и социјалној сигурности незапослених особа Федерације БиХ, са евиденције Бироа за запошљавање скинуто је око хиљаду и стотину особа, изјавио је за Ослобођење Мустафа Цуплов, кантонални министар здравства.

Провођењем овог закона смијењена су ионако угрожена права особа које су приморане да раде без пензионог и здравственог осигурања, те адекватне накнаде за свој рад.

Дјецу ће осигурати Опћине

Министар здравства у Влади кантона Мустафа Цуплов каже да се за дјецу до седам година, када изгубе право на здравствену заштиту, коју су имала преко Бироа за запошљавање, издаје потврда, са којом се могу јавити у опћину, која потом преузима финансирање њиховог здравственог осигурања. Министарство образовања и науке Кантона здравствено ће осигурати школску дјецу.

Упослени у Служби за запошљавање Кантона са евиденције незапослених особа већ три мјесеца скидају грађане који су по било ком основу остварили мјесечна примања већа од четвртине просјечне прошлогодишње плаће у ФБиХ. То значи, да се сви незапослени, укључујући и труднице, који су у претходној години мјесечно зарадили више од 160 марака, односно 1.930 марака за цијелу годину, без обзира што нису запослени скидају са евиденције бироа. Самим тим, без здравствене заштите остају и дјеца тих особа.Такав однос према незапосленим особама, које повремено раде, како би зарадиле новца довољног  тек за прехрањивање своје породице, шокантан је и указује на то да ће социјална слика Сарајева бити још црња.

Ипак, овим законом највише штете наноси се будућим породиљама, које остају без здравствене заштите, накнаде за породиље и опреме за новорођенче. Умјесто да их држава награди за оно шта су се одлучили у оваквој економској ситуацији, напротив, она их још дубље тјера у биједу и неимаштину.Тако ће убудуће мајке бити приморане да плаћају љекарске прегледе, али по свему судећи и сам пород, уколико Влада Кантона не подузме конкретне кораке у рјешавању овог проблема. Министар Цуплов нас је и у телефонском разговору увјерио да неће дозволити да труднице, жене у фертилној доби и дјеца остану без здравственог осигурања.

„Одлуку о обавезном здравственом осигурању жена у фертилној доби, трудница и дјеце до 18 година, која нису осигурана, већ идуће седмице упутићу Влади на разматрање и усвајање. На тај начин заштитићемо ову популацију и покорити дио осигурања за те категорије становништва“, изјавио је министар Цуплов.