Nezavisne novine: Osobe iz BiH koje primaju socijalnu pomoć, nezaposleni i djeca bez roditeljskog staranja imat će besplatnu pravnu pomoć u građanskim postupcima.

Predviđeno je to Prijedlogom zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kojeg je jučer utvrdilo Vijeće ministara BiH.

„Pružanje pravne pomoći osigurat će se i u krivičnom postupku u djelu u kojem pravo na odbranu proističe iz Zakona o krivičnom postupku zbog slabog imovnog stanja osumnjičenog ili optuženog“, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće je usvojilo i izvještaj Radne grupe za utvrđivanje državne imovine izvan teritorije BiH. U izvještaju piše da država BiH od diplomatsko-konzularne imovine u vlasništvu posjeduje odgovarajuće nekretnine – ambasade u Londonu, Beču, Kanberi, Štutgartu, Amanu i Zagrebu, u kojem je i Kulturni centar. Navedeno je da BiH ima stan u Štutgartu u kojem je Generalni konzulat i građevinsko zemljište u Ankari, na kojem je u toku izgradnja DKP BiH.

„BiH posjeduje značajan broj nekretnina u Hrvatskoj, među kojima su objekti, stanovi i zemljište u Dubrovniku, Trpnju, Omišu, Makarskoj i Zagrebu. Od vlasti u Srbiji i Hrvatskoj zatraženi su podaci o nekoliko nekretnina koje su evidentirane kao vlasništvo nekadašnje SR BiH“, istaknuto je u saopćenju.

Vijeće ministara BiH usvojilo je izmjene Zakona o državnoj službi, kojima se skraćuju procedure zapošljavanja i odabira kadrova, te  poboljšava selekcija kadrova, planiranje ljudskih potencijala, ocjene rada i upravljanja učinkom.

Utvrđen je i Prijedlog državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga za period od 2009. do 2013. godine te osnovana Komisija za suzbijanje zloupotrebe droga.

„Ciljevi ove strategije obuhvataju povećanje svijesti kroz obrazovanje zajednice, preventivne mjere koje će se provoditi u različitim oblastima od zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja i pravosuđa, kao i sistem informiranja, te suzbijanje i sprečavanje daljeg širenja zloupotrebe opojnih droga, unapređenje legislative i njene primjene“, saopćeno je iz Vijeća ministara.