Независне новине: Особе из БиХ које примају социјалну помоћ, незапослени и дјеца без родитељског старања имат ће бесплатну правну помоћ у грађанским поступцима.

Предвиђено је то Приједлогом закона о бесплатној правној помоћи којег је јучер утврдило Вијеће министара БиХ.

„Пружање правне помоћи осигурат ће се и у кривичном поступку у дјелу у којем право на одбрану проистиче из Закона о кривичном поступку због слабог имовног стања осумњиченог или оптуженог“, саопћено је из Вијећа министара БиХ.

Вијеће је усвојило и извјештај Радне групе за утврђивање државне имовине изван територије БиХ. У извјештају пише да држава БиХ од дипломатско-конзуларне имовине у власништву посједује одговарајуће некретнине – амбасаде у Лондону, Бечу, Канбери, Штутгарту, Аману и Загребу, у којем је и Културни центар. Наведено је да БиХ има стан у Штутгарту у којем је Генерални конзулат и грађевинско земљиште у Анкари, на којем је у току изградња ДКП БиХ.

„БиХ посједује значајан број некретнина у Хрватској, међу којима су објекти, станови и земљиште у Дубровнику, Трпњу, Омишу, Макарској и Загребу. Од власти у Србији и Хрватској затражени су подаци о неколико некретнина које су евидентиране као власништво некадашње СР БиХ“, истакнуто је у саопћењу.

Вијеће министара БиХ усвојило је измјене Закона о државној служби, којима се скраћују процедуре запошљавања и одабира кадрова, те  побољшава селекција кадрова, планирање људских потенцијала, оцјене рада и управљања учинком.Утврђен је и Приједлог државне стратегије надзора над опојним дрогама, спречавања и сузбијања злоупотребе опојних дрога за период од 2009. до 2013. године те основана Комисија за сузбијање злоупотребе дрога.

„Циљеви ове стратегије обухватају повећање свијести кроз образовање заједнице, превентивне мјере које ће се проводити у различитим областима од здравства, социјалне заштите, образовања и правосуђа, као и систем информирања, те сузбијање и спречавање даљег ширења злоупотребе опојних дрога, унапређење легислативе и њене примјене“, саопћено је из Вијећа министара.