Složenost procesa internih revizija, različite metodologije koje se koriste prilikom internih kontrola kao i rizici koji se javljaju u financijskom javnom sektoru IT sustava, bile su teme seminara koji je 8. i 9. prosinca ove godine održan u Varšavi, a u organizaciji Europskog instituta za javnu upravu.

Seminar je za predstavnike javnog i privatnog sektora iz zemalja EU, ali i zemalja kandidatkinja, bio prilika da razmjene iskustva i prošire znanja iz oblasti računovodstva, financija i informacijskih tehnologija.

Posebna pozornost posvećena je COSO-u (Committee of Sponsoring Orgaizations of Treadway Commission) konceptu koji se primjenjuje u Poljskoj tijekom internih revizija, te ključnim rizicima koji se javljaju u procesu revizije javnog financijskog sektora pomoću IT sustava, odnosno prilagođenosti IT sustava obavljanju financijske funkcije.

Sudionici seminara bili su predstavnici ministarstava financija Bugarske i Slovačke, Ministarstva vanjskih poslova Belgije, Ministarstva financija i Odjeljenja za poreze Češke, Računovodstvenog biroa Vlade Kipra, Komisije za tržište kapitala Grčke, Službe za financijsko istraživanje Vlade Litvanije… Seminaru je prisustvovao i predstavnik Ureda koordinatora za reformu javne uprave.