Nezavisne novine: Državni službenici i namještenici u šest institucija BiH, nezadovoljni određenim rješenjima u Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH, jučer su održali dvosatni štrajk upozorenja.
Neđo Đurđić, predstavnik reprezentativnog sindikata institucija BiH, rekao je da su od 11 do 13 sati štrajkovali uposleni u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Agenciji za deminiranje, Agenciji za rad i zapošljavanje, Pravobranilaštvu, Agenciji za identifikaciona dokumenta i evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH i Ministarstvu odbrane.

Bez štrajka u IDDEEA BiH (bivši CIPS)

Uposleni u Agencije za identifikaciona dokumenta i evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, (raniji CIPS) jučer nisu stupili u štrajk upozorenja jer je sindikalni odbor Agencije stavio van snage odluku reprezentativnog sindikata institucija BiH, potvrdila je Amila Opardija, portparol IDDEA. "Većina članova sindikalnog odbora 24. oktobra, stavljajući van snage odluku reprezentativnog sindikata, odlučili su da neće stupiti u štrajk upozorenja", rekla je Opardija.

Đurđić kaže da će štrajk upozorenja uposlenih u državnoj upravi trajati mjesec, dnevno po dva sata, a ako poslodavac do tada ne ispuni zahtjeve ovog sindikata, započet će generalni štrajk.

"Tražimo ravnopravan tretman u formiranju plata u odnosu na druge nivoe vlasti u BiH, zaštitu egzistencijalnog minimuma najugroženijih kategorija zaposlenih u institucijama BiH, među kojima su policajci i vojnici, usvajanje podzakonskih akata u roku od mjesec i zaštitu prava na porod i materinstvo", podsjetio je Đurđić.
Kaže kako je o posljedicama štrajka rano govoriti, ali tvrdi kako je poslodavac, zbog odbijanja dijaloga, na sebe preuzeo sve posljedice i štete koje mogu proizići iz njega.

"U štrajk nije stupilo svih 12.000 uposlenika u šest institucija, jer pojedinima to zakon ne dozvoljava. SIPA i vojska su specifične institucije i njihovim uposlenicima zakon ne dozvoljava štrajk. U SIPA uposlenici rade u tri smjene. Oni koji su tokom štrajka u smjeni, ne mogu štrajkovati, dok oni koji nisu na dužnosti mogu se pridružiti kolegama i štrajkovati", objasnio je Đurđić.
Dodao je kako je tromjesečna primjena Zakona o platama i naknadama pokazala da u praksi nije obezbijeđena pravičnost u određivanju plata.
"Zbog nedostatka zakon će u svojoj primjeni imati trajno štetno dejstvo na zaposlene, institucije, BiH i njene građane", naglasio je Đurđić.
Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je kako je formiran pregovarački tim koji će se susresti s predstavnicima sindikata zaposlenih u državnim institucijama.

"Zadužio sam ministarstva sigurnosti, pravde i finansija i trezora da putem zakonskih akata isprave nedostatke Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH", rekao je Špirić.
Tarik Sadović, ministar sigurnosti BiH, rekao je kako mu zahtjevi štrajkača nisu sasvim jasni jer je sporni zakon predvidio povećanja plaća svim državnim službenicima.
"Kad poslodavac stupi u dijalog sindikat će istog momenta obustaviti štrajk", najavio je Neđo Đurđić, predstavnik ovog sindikata.

Ekipa "Nezavisnih" jučer je pokušala ući u Ministarstvo odbrane i SIPA kako bi porazgovarali s državnim službenicima u ovim institucijama. Na recepciji ovih institucija ulazak im nije bio odobren tokom štrajka.