Независне новине: Државни службеници и намјештеници у шест институција БиХ, незадовољни одређеним рјешењима у Закону о платама и накнадама у институцијама БиХ, јучер су одржали двосатни штрајк упозорења.

Неђо Ђурђић, представник репрезентативног синдиката институција БиХ, рекао је да су од 11 до 13 сати штрајковали упослени у Агенцији за истраге и заштиту БиХ (СИПА), Агенцији за деминирање, Агенцији за рад и запошљавање, Правобранилаштву, Агенцији за идентификациона документа и евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ и Министарству одбране.

Без штрајка у ИДДЕЕА БиХ (бивши ЦИПС)

Упослени у Агенције за идентификациона документа и евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ, (ранији ЦИПС) јучер нису ступили у штрајк упозорења јер је синдикални одбор Агенције ставио ван снаге одлуку репрезентативног синдиката институција БиХ, потврдила је Амила Опардија, портпарол ИДДЕА. "Већина чланова синдикалног одбора 24. октобра, стављајући ван снаге одлуку репрезентативног синдиката, одлучили су да неће ступити у штрајк упозорења", рекла је Опардија.

Ђурђић каже да ће штрајк упозорења упослених у државној управи трајати мјесец, дневно по два сата, а ако послодавац до тада не испуни захтјеве овог синдиката, започет ће генерални штрајк.

"Тражимо равноправан третман у формирању плата у односу на друге нивое власти у БиХ, заштиту егзистенцијалног минимума најугроженијих категорија запослених у институцијама БиХ, међу којима су полицајци и војници, усвајање подзаконских аката у року од мјесец и заштиту права на пород и материнство", подсјетио је Ђурђић.

Каже како је о посљедицама штрајка рано говорити, али тврди како је послодавац, због одбијања дијалога, на себе преузео све посљедице и штете које могу произићи из њега.

"У штрајк није ступило свих 12.000 упосленика у шест институција, јер појединима то закон не дозвољава. СИПА и војска су специфичне институције и њиховим упосленицима закон не дозвољава штрајк. У СИПА упосленици раде у три смјене. Они који су током штрајка у смјени, не могу штрајковати, док они који нису на дужности могу се придружити колегама и штрајковати", објаснио је Ђурђић. Додао је како је тромјесечна примјена Закона о платама и накнадама показала да у пракси није обезбијеђена правичност у одређивању плата.

"Због недостатка закон ће у својој примјени имати трајно штетно дејство на запослене, институције, БиХ и њене грађане", нагласио је Ђурђић. Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ, казао је како је формиран преговарачки тим који ће се сусрести с представницима синдиката запослених у државним институцијама.

"Задужио сам министарства сигурности, правде и финансија и трезора да путем законских аката исправе недостатке Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ", рекао је Шпирић.Тарик Садовић, министар сигурности БиХ, рекао је како му захтјеви штрајкача нису сасвим јасни јер је спорни закон предвидио повећања плаћа свим државним службеницима.

"Кад послодавац ступи у дијалог синдикат ће истог момента обуставити штрајк", најавио је Неђо Ђурђић, представник овог синдиката.

Екипа "Независних" јучер је покушала ући у Министарство одбране и СИПА како би поразговарали с државним службеницима у овим институцијама. На рецепцији ових институција улазак им није био одобрен током штрајка.