Dnevni avaz: Nakon što je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dao negativno mišljenje, jučer je i Komisija Predstavničkog doma BiH za finansije i budžet odbila prijedlog za uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, sadni materijal i sjemena, stočnu hranu, opremu za školovanje, usluge štampanja i izdavanja knjiga, brošura, časopisa i publikacija, dnevnih i sedmičnih novina i službenih glasila te papira za štampanje novina i publikacija.

Neprihvatljiva opcija

Predloženo je bilo i da se stopa PDV-a sa 17 svede na pet posto za pšenično brašno,  hljeb, mlijeko, jestiva ulja i biljne masti, negaziranu vodu, ortopedska pomagala, hranu i opremu za bebe te vještačka đubriva, zaštitna sredstva u poljoprivredi…

Međutim, kako nam je potvrdio predsjednik Komisije Sadik Bahtić, istovremeno s odbijanjem ovog prijedloga upućen je i zahtjev Vijeću ministara da se izradi detaljna analiza o uvođenju nulte ili umanjene stope na osnovne životne namirnice.

Nestati iz upotrebe

Za Komisiju je neprihvatljivo i govoriti o povećanju stope PDV-a, što je za početak 2009. godine kao neizbježnu opciju najavio zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović. O povećanju PDV-a na 21 posto, i to isključivo na luksuzne proizvode, može se govoriti samo ako na osnovne namirnice, lijekove….PDV bude smanjen na pet posto – tvrdi Bahtić. Predsjednik UO UIO Dragan Vrankić kaže da, prema direktivi EU, nije moguće uvesti nultu stopu te da nije preporučljiva ni ona snižena. On navodi da je opći stav Evropske komisije da diferencirane stope PDV-a trebaju nestati iz upotrebe. Zemlje kandidati za članstvo u EU, dodaje on, povlaštene stope mogu uvoditi samo po odobrenju EK.

Vrankić zaključuje da uvođenje snižene stope ne može pružiti efekte u rješavanju socijalnih pitanja, zbog čega navodi da je pametnije najugroženije slojeve stanovništva pomoći kroz fondove, subvencioniranjem vode, struje, hrane, lijekova, komunalnih usluga….

Slijede saslušanja zbog loših rezultata

Komisija je raspravljala i o izvještajima  revizora o finansijskom poslovanju institucija, među kojima ih je 45 negativnih, dok 11 ima pozitivnu ocijenu. Bahtić je najavio da će predstavnici institucija s negativnom ocjenom u ovom i narednom mjesecu biti pozvani na saslušanje.

Osam članova Komisije s obzirom na to da deveti član Zlatko Lagumdžija ni u prošloj niti u ovoj godini nije prisustvovao sjednici, iako uzima pare za taj "rad", obavit će razgovore s predstavnicima institucija. Prvo saslušanje bit će 9. septembra, kada očekujem predstavnike 12 institucija s negativnom ocjenama revizora – kaže Bahtić.