Дневни аваз: Након што је Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ дао негативно мишљење, јучер је и Комисија Представничког дома БиХ за финансије и буџет одбила приједлог за увођење нулте стопе ПДВ-а на основне животне намирнице, садни материјал и сјемена, сточну храну, опрему за школовање, услуге штампања и издавања књига, брошура, часописа и публикација, дневних и седмичних новина и службених гласила те папира за штампање новина и публикација.

Неприхватљива опција

Предложено је било и да се стопа ПДВ-а са 17 сведе на пет посто за пшенично брашно, хљеб, млијеко, јестива уља и биљне масти, негазирану воду, ортопедска помагала, храну и опрему за бебе те вјештачка ђубрива, заштитна средства у пољопривреди… 

Међутим, како нам је потврдио предсједник Комисије Садик Бахтић, истовремено с одбијањем овог приједлога упућен је и захтјев Вијећу министара да се изради детаљна анализа о увођењу нулте или умањене стопе на основне животне намирнице.

Нестати из употребе

За Комисију је неприхватљиво и говорити о повећању стопе ПДВ-а, што је за почетак 2009. године као неизбјежну опцију најавио замјеник министра финансија БиХ Фуад Касумовић. О повећању ПДВ-а на 21 посто, и то искључиво на луксузне производе, може се говорити само ако на основне намирнице, лијекове….ПДВ буде смањен на пет посто – тврди Бахтић.

Предсједник УО УИО Драган Вранкић каже да, према директиви ЕУ, није могуће увести нулту стопу те да није препоручљива ни она снижена. Он наводи да је опћи став Европске комисије да диференциране стопе ПДВ-а требају нестати из употребе. Земље кандидати за чланство у ЕУ, додаје он, повлаштене стопе могу уводити само по одобрењу ЕК.

Вранкић закључује да увођење снижене стопе не може пружити ефекте у рјешавању социјалних питања, због чега наводи да је паметније најугроженије слојеве становништва помоћи кроз фондове, субвенционирањем воде, струје, хране, лијекова, комуналних услуга….

Слиједе саслушања због лоших резултата

Комисија је расправљала и о извјештајима ревизора о финансијском пословању институција, међу којима их је 45 негативних, док 11 има позитивну оцијену. Бахтић је најавио да ће представници институција с негативном оцјеном у овом и наредном мјесецу бити позвани на саслушање.

Осам чланова Комисије с обзиром на то да девети члан Златко Лагумџија ни у прошлој нити у овој години није присуствовао сједници, иако узима паре за тај "рад", обавит ће разговоре с представницима институција. Прво саслушање бит ће 9. септембра, када очекујем представнике 12 институција с негативном оцјенама ревизора – каже Бахтић.