Nezavisne novine: SARAJEVO – Podrška radu Vlade FBiH i njenim programima zavisi od sastanka čelnika vladajućih stranaka 9. jula, izjavio je juče Munib Jusufović, šef Kluba Stranke za BiH u parlamentu BiH.

"Mi imamo neke pojedinačne primjedbe, ali ne takve da bismo govorili o padu Vlade", rekao je Jusufović, te napomenuo da o podršci Vladi ne može da govori prije sastanka lidera stranaka.

U Vladi FBiH, pak, smatraju da njihov opstanak zavisi od parlamentarne većine i podrške politici privatizacije i investiranja tog novca.

"Vlada razumije težinu situacije u kojoj smo trenutno i pripremila je paket mjera i programe, ali ne zavisi od Vlade da li će oni i biti provedeni, nego od Parlamenta FBiH, koji to sve treba da usvoji i odobri", kaže Velimir Kunić, ministar za obrt i malo poduzetništvo u Vladi FBiH. Smatra da privremeno odsustvo premijera Nedžada Brankovića ne utiče na rad Vlade FBiH.

"On nije na odmoru i otišao je na nekoliko dana, a ne na duže vrijeme i Vlada radi punom snagom", kaže Kunić.

U SDP-u, kao najjačoj opozicionoj partiji, smatraju da opstanak Vlade nema nikakve veze s njenim rezultatima.

"Stav lidera stranaka je presudan, pa će Vlada bez obzira na rezultate opstati, ako je poslušna, ili pasti, ako nije poslušna. To nije normalno, ali je ovdje tako", ističe poslanik SDP-a Nermin Nikšić. Smatra da je premijer odabrao pogrešan trenutak za odlazak na odmor, jer je FBiH u teškoj finansijskoj situaciji, a i dato je mnogo obećanja koja treba izvršiti u kratkom roku.

"Čini mi se da je svjesno dao obećanja koja je nemoguće izvršiti, između ostalog i zato što nisu u njegovoj nadležnosti, kao što su to diferencirane stope PDV-a, a on je to obećao da nije ni trepnuo", kaže Nikšić i cijeni da je osnovni cilj ove vlade prodaja "BH Telecoma" i dodjela gradnje energetskih objekata davno izabranim kompanijama.