Независне новине: САРАЈЕВО – Подршка раду Владе ФБиХ и њеним програмима зависи од састанка челника владајућих странака 9. јула, изјавио је јуче Муниб Јусуфовић, шеф Клуба Странке за БиХ у парламенту БиХ.

"Ми имамо неке појединачне примједбе, али не такве да бисмо говорили о паду Владе", рекао је Јусуфовић, те напоменуо да о подршци Влади не може да говори прије састанка лидера странака.

У Влади ФБиХ, пак, сматрају да њихов опстанак зависи од парламентарне већине и подршке политици приватизације и инвестирања тог новца.

"Влада разумије тежину ситуације у којој смо тренутно и припремила је пакет мјера и програме, али не зависи од Владе да ли ће они и бити проведени, него од Парламента ФБиХ, који то све треба да усвоји и одобри", каже Велимир Кунић, министар за обрт и мало подузетништво у Влади ФБиХ. Сматра да привремено одсуство премијера Неџада Бранковића не утиче на рад Владе ФБиХ.

"Он није на одмору и отишао је на неколико дана, а не на дуже вријеме и Влада ради пуном снагом", каже Кунић.У СДП-у, као најјачој опозиционој партији, сматрају да опстанак Владе нема никакве везе с њеним резултатима.

"Став лидера странака је пресудан, па ће Влада без обзира на резултате опстати, ако је послушна, или пасти, ако није послушна. То није нормално, али је овдје тако", истиче посланик СДП-а Нермин Никшић. Сматра да је премијер одабрао погрешан тренутак за одлазак на одмор, јер је ФБиХ у тешкој финансијској ситуацији, а и дато је много обећања која треба извршити у кратком року.

"Чини ми се да је свјесно дао обећања која је немогуће извршити, између осталог и зато што нису у његовој надлежности, као што су то диференциране стопе ПДВ-а, а он је то обећао да није ни трепнуо", каже Никшић и цијени да је основни циљ ове владе продаја "БХ Телекома" и додјела градње енергетских објеката давно изабраним компанијама.