Nezavisne novine: SARAJEVO – U revizorskim izvještajima o poslovanju institucija BiH ne navode se svi troškovi i propusti u finansijskom poslovanju jer su revizori odlučili da na određene propuste rukovodstva institucija obavještavaju internim pismima.

Potvrdio je ovo Milenko Šego, glavni revizor u Kancelariji za reviziju poslovanja institucija BiH.

Na pitanje zašto u objavljenim revizorskim izvještajima za 2007. godinu nema tačnih iznosa troškova na koje se upućuju primjedbe, Šego je kazao da "ne mora sve biti objavljeno u izvještajima".

"U reviziji postoji takozvani prag materijalnosti, kojim se određuje do koje sume je nešto materijalno. Određene manje transkacije ne moraju biti javno objavljene, ali one se ne zanemaruju, jer se menadžmentu institucije upućuje interno pismo s preporukama da otklone i te nedostatke", kazao je Šego.

Ističe da se i finansijska disciplina popravila u bh. institucijama nakon osam godina rada revizora, te da se mijenjaju i standardi revizije u skladu sa međunarodnim pravilima.

U revizorskim izvještajima prethodnih godina navodilo se koliko su koštale večere pojedinih članova Predsjedništva BiH, koliko su pojedini službenici dobijali naknada za rad u komisijama u slučajevima gdje to nije usklađeno važećim odlukama, pa čak i koliko su bh. funkcioneri trošili za kupovinu odijela.

"Ukoliko ima tih pikanterija, da ih tako nazovemo, na njih mendžment upozorava u internom pismu i od njih se traži da ih otklone. Svaki revizor ocjenjuje šta je sukladno pomenutom pragu materijalnosti", objasnio je Šego i dodao da postoje međunarodni kodeksi i standardi, te da su bh. revizori imali priliku da se s tim upoznaju na nedvanom kongresu u Meksiku.

Kako je istakao, stanje u bh. institucijama se iz godine u godinu popravlja, ali ima i niz propusta koji su se u 2007. godini najčešće dešavali u segmentu javnih nabavki. Ističe da su od 57 revizorskih izvještaja u 34 uočeni propusti u javnim nabavkama.

Negativne ocjene za dva ministarstva

Rukovodstvo Kanceralije za reviziju održaće u četvrtak, 3. jula, konferenciju za novinare povodom objavaljivanja 57 revizorskih izvještaja za 2007. godinu. Kako smo saznali, negativnu ocjenu za rad u prošloj godini dobili su Ministarstvo inostranih poslova BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Ova dva izvještaja, te preostali izvještaji za 21 instituciju biće proslijeđeni pralamentu BiH, nakon čega će biti objavljeni. Do sada su objavljena 34 izvještaja, među kojima nije bilo negativnih.