Dnevni avaz: Zvaničnici Evropske unije u neformalnim razgovorima sa bh. zvaničnicima u posljednje vrijeme su upozorili da BiH ne smije zaboraviti listu obaveza iz ključnog dokumenta Evropsko partnerstvo, saznaje "Dnevni avaz" iz dobro upućenih izvora.

Negativan izvještaj

I pored napretka i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, za BiH i dalje važi duga lista konkretnih zadataka koju je Vijeće Evropske unije obnovilo u novembru prošle godine, a koja važi do novembra 2009. Zvaničnici upozoravaju da BiH nije ni blizu polovine ispunjavanja liste obaveza, čime dovodi sebe u situaciju da i pored potpisivanja SAA izvještaj o napretku BiH bude negativan.

Podsjećanja radi, riječ je o najvišem dokumentu EU u vezi s evropskom perspektivom BiH, gdje se taksativno navode sve obaveze, među kojima je i reforma policije, saradnja s Hagom, reforma javne uprave i druge. Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić kaže da je riječ o listi sa 115 kratkoročnih obaveza koje BiH mora ispuniti u periodu do dvije godine i 53 srednjoročna prioriteta za koje teče rok od najviše četiri godine.

To je dokument o kojem nema pregovora sa EU. Oni ga nama dostave kao ostvarenje evropske perspektive. Riječ je o odluci najvišeg tijela Vijeća EU. Od ispunjavanja tih prioriteta zavisi kakav će biti izvještaj o napretku, a zavisilo je, na koncu, i potpisivanje SAA, jer je reforma policije bila uvjet iz Evropskog partnerstva – kaže Topčagić.

Plan rada

On ističe da je Vijeće ministara na nedavno održanoj tematskoj sjednici na Jahorini otvorilo ovo pitanje i razmatralo listu od 30 obaveza koje je moguće ispuniti do kraja septembra i završetka ovogodišnjeg izvještaja EK o napretku BiH.  

Ima tu mnogo posla, uz efikasno provođenje SAA, ovo je plan rada. On uključuje i ustavnu reformu, to ne treba zaboraviti – navodi Topčagić.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama, za ispunjavanje velikog broja obaveza RS je već pokazala otpor. Među njima su uspostavljanje državne bankarske supervizije, usvajanje zakona o obligacijama, državne strategije za sektor plina, pitanja odredbi o malim i srednjim preduzećima i druge.

Odbijanje iz RS

Mnoge od obaveza uključuju i uspostavljanje državnih nadležnosti, za šta su iz RS već jasno poručili da neće prihvatiti. Evropski zvaničnici, pak, jasno upozoravaju da je lista prioriteta Vijeća EU jasna i da ona neće i ne može biti promijenjena.