Дневни аваз: Званичници Европске уније у неформалним разговорима са бх. званичницима у посљедње вријеме су упозорили да БиХ не смије заборавити листу обавеза из кључног документа Европско партнерство, сазнаје "Дневни аваз" из добро упућених извора.

Негативан извјештај

И поред напретка и потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању, за БиХ и даље важи дуга листа конкретних задатака коју је Вијеће Европске уније обновило у новембру прошле године, а која важи до новембра 2009. Званичници упозоравају да БиХ није ни близу половине испуњавања листе обавеза, чиме доводи себе у ситуацију да и поред потписивања SAA извјештај о напретку БиХ буде негативан.

Подсјећања ради, ријеч је о највишем документу ЕУ у вези с европском перспективом БиХ, гдје се таксативно наводе све обавезе, међу којима је и реформа полиције, сарадња с Хагом, реформа јавне управе и друге. Директор Дирекције за европске интеграције БиХ Осман Топчагић каже да је ријеч о листи са 115 краткорочних обавеза које БиХ мора испунити у периоду до двије године и 53 средњорочна приоритета за које тече рок од највише четири године.

То је документ о којем нема преговора са ЕУ. Они га нама доставе као остварење европске перспективе. Ријеч је о одлуци највишег тијела Вијећа ЕУ. Од испуњавања тих приоритета зависи какав ће бити извјештај о напретку, а зависило је, на концу, и потписивање SAA, јер је реформа полиције била увјет из Европског партнерства – каже Топчагић.

План рада

Он истиче да је Вијеће министара на недавно одржаној тематској сједници на Јахорини отворило ово питање и разматрало листу од 30 обавеза које је могуће испунити до краја септембра и завршетка овогодишњег извјештаја ЕК о напретку БиХ.

Има ту много посла, уз ефикасно провођење SAA, ово је план рада. Он укључује и уставну реформу, то не треба заборавити – наводи Топчагић.

Међутим, према незваничним информацијама, за испуњавање великог броја обавеза РС је већ показала отпор. Међу њима су успостављање државне банкарске супервизије, усвајање закона о облигацијама, државне стратегије за сектор плина, питања одредби о малим и средњим предузећима и друге.

Одбијање из РС

Многе од обавеза укључују и успостављање државних надлежности, за шта су из РС већ јасно поручили да неће прихватити. Европски званичници, пак, јасно упозоравају да је листа приоритета Вијећа ЕУ јасна и да она неће и не може бити промијењена.