Drugi međunarodni i simpozij o razvitku javne uprave u Jugoistočnoj Europi održan je 19. i 20. lipnja 2008. godine, na Fakultetu za upravu u Ljubljani. Događaj je organizirao Univezitet u Ljubljani – Fakultet za upravu, u suradnji sa NISPAcee (The Network of Institutes and Schools of Public Administration in Central and Eastern Europe).

Glavni cilj simpozij bio je iniciranje i jačanje naučne i profesionalne suradnje u oblasti razvitka javne uprave u Jugoistočnoj Europi. Kroz diskusiju i radne grupe, te razmjenu pozitivnih iskustava, simpozij je zamišljen kao doprinos bržem razvitku discipline koja se bavi javnom upravom, nauke, suradnje, i naročito razvitku upravnih kapaciteta u regiji.

U pogledu učesnika, simpozij je imao za cilj okupiti članove akademske zajednice i istraživače iz naučnih ustanova, kao i praktičare – stručnjake iz lokalnih i međunarodnih ustanova koji su uključeni u razvitak javne uprave. Razmjena iskustava iz prakse, i jačanje teoretske osnove izuzetno su bitni u razvitku javne uprave u regiji, a naročito u kontekstu eurointegracija. U događaju su učestvovali i prredstavnici Ureda koordinatora za refomu javne uprave u BiH.

Događaj je okupio oko 80 učesnika iz 13 zemalja, većinom zemalja Jugoistočne Europe (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Poljska, Češka, Armenija, Turska, Makedonija, Austrija, Slovenija). Predavači su bili univerzitetski profesori i naučni radnici iz pomenutih zemalja, te stručnjaci iz ustanova i državne službe.

Cilj simpozija bio je pokrivanje tri tematske oblasti:

  • Teoretski i sustavni razvitak javne uprave;
  • Obuka i in-service trening za zaposlene u javnoj upravi
  • Postojeći istraživačko razvojni projekti i programi suradnje u regiji.

U općem dijelu simpozijuma održano je nekoliko interesantnih prezentacija o aktuelnim temama – Novi javni menadžment (New Public Management), razitak E-uprave i uspostavljanje Centra E-upravljanja (E-governance) za Jugoistočnu Europu. Nakon općeg dijela učesnici su izabrali tematske grupe – radionice u kojima su se diskutirale određene teme.

U tematskim grupama prezentirane su brojne teme iz oblasti javne uprave zemalja učesnika simpozija. Neke od tema diskutiranih u radnim grupama odnosile su se na: državnu službu u zemljama Jugoistočne Europe i poređenje sa zemljama EU; obuke državnih službenika; javnu i lokalnu upravu; precepciju medija o javnoj upravi; plaće u državnoj službi u Jugoistočnoj Europi; E-Government i E-usluge; organizacijska i socijalna pitanja javnog sektora, i druge.

Na zatvaranju simpozija diskutirani su zaključci sa tematskih radionica i najavljeno je objavljivanje publikacije sa izabranim radovima koji su prezentirani tokom dva dana. Simpozij je zvanično zatvoren sa generalnom ocjenom da je bio uspješan i da je prethodno postavljeni cilj cilj ispunjen. Treći simpozij, koji će se oslanjati na zaključke i iskustva sa održanog simpozija, najavljen je za narednu godinu.

Više informacija o ovom događaju moguće je pronaći za zvaničnom web sajtu Fakulteta za upravu u Ljubljani – www.fu.uni-lj.si