Други међународни и симпозијум о развоју јавне управе у Југоисточној Европи одржан је 19. и 20. јуна 2008. године, на Факултету за управу у Љубљани. Догађај је организовао Унивезитет у Љубљани – Факултет за управу, у сарадњи са NISPAcее (The Network of Institutes and Schools of Public Administration in Central and Eastern Europe).

Главни циљ симпозијума био је иницирање и јачање научне и професионалне сарадње у области развоја јавне управе у Југоисточној Европи. Кроз дискусију и радне групе, те размјену позитивних искустава, Симпозијум је замишљен као допринос бржем развоју дисциплине која се бави јавном управом, науке, сарадње, и нарочито развоју управних капацитета у регији.

У погледу учесника, симпозијум је имао за циљ окупити чланове академске заједнице и истраживаче из научних установа, као и практичаре – стручњаке из локалних и међународних институција који су укључени у развој јавне управе. Размјена искустава из праксе, и јачање теоретске основе изузетно су битни у развоју јавне управе у регији, а нарочито у контексту евроинтеграција. У догађају су учествовали и прредставници Канцеларије координатора за рефому јавне управе у БиХ.

Догађај је окупио око 80 учесника из 13 земаља, већином земаља Југоисточне Европе (Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Пољска, Чешка, Јерменија, Турска, Македонија, Аустрија, Словенија). Предавачи су били универзитетски професори и научни радници из поменутих земаља, те стручњаци из институција и државне службе.

Циљ симпозијума био је покривање три тематске области:

  • Теоретски и системски развој јавне управе;
  • Обука и in-service тренинг за запослене у јавној управи
  • Постојећи истраживачко развојни пројекти и програми сарадње у регији.

У општом дијелу симпозијума одржано је неколико интересантних презентација о актуелним темама – Нови јавни менаџмент (New Public Management, развој Е-управе и успостављање Центра Е-управљања (Е-Governance) за Југисточну Европу. Након општeг дијела учесници су изабрали тематске групе – радионице у којима су се дискутовале одређене теме.

У тематским групама презентоване су бројне теме из области јавне управе земаља учесника симпозијума. Неке од тема дискутованих у радним групама односиле су се на: државну службу у земљама Југоисточне Европе и поређење са земљама ЕУ; обуке државних службеника; јавну и локалну управу; прецепцију медија о јавној управи; плате у државној служби у Југоисточној Европи; Е-Government и Е-услуге; организациона и социјална питања јавног сектора, и друге.

На затварању симпозијума дискутовани су закључци са тематских радионица и најављено је објављивање публикације са изабраним радовима који су презентовани током два дана. Симпозијум је званично затворен са генералном оцјеном да је био успјешан и да је претходно постављени циљ циљ испуњен. Трећи симпозијум, који ће се ослањати на закључке и искуства са одржаног симпозијума, најављен је за наредну годину.

Више информација о овом догађају могуће је пронаћи за званичном wеб сајту Факултета за управу у Љубљани – www.fu.uni-lj.si