Nezavisne novine: SARAJEVO – Komisija za državnu imovinu na jučerašnjoj sjednici ponovo nije uspjela utvrditi zakon o državnoj i imovini zbog suprostavljenih stavova predstavnika entiteta, potvrdio je Zvonimir Kutleša, predsjedavajući ove komisije.

"Vratili smo se na početne pozicije. Nije još sve izgubljeno jer smo za naredni ponedjeljak dogovorili nastavak sjednice", kazao je Kutleša.

Kako je objasnio, predstavnici RS traže da imovina koja će pripasti državi bude utvrđena sporazumom između entiteta, Vijeća ministara BiH i distrikta Brčko.

"S druge strane, imamo zahtjeve da sva imovina pripadne državi, a da onda dio bude dodijeljen entitetima i distriktu Brčko na korištenje", dodao je Kutleša.

On je ranije najavljivao da je usaglašavanje nacrta zakona skoro u potpunosti završeno. Kazao je da je većina članova Komisije bila prihvatila podjelu po tzv. funkcionalno – teritorijalnom principu, što znači da bi država bila  vlasnik imovine potrebne za funkcioniranje njenih institucija, dok bi ostatak  podijelili entiteti i distrikt.

"Desio se neočekivani obrat tako da smo se vratili na početak. Nadam se da sve ovo neće propasti", kazao je Kutleša.