Nezavisne novine: SARAJEVO – Vijeće ministara BiH već nekoliko mjeseci bezuspješno pokušava osnovati jedinice za evropske integracije pri državnim ministarstvima i upravama, jer ne postoji saglasnost o njihovom načinu funkcionisanja i koordinisanja, potvrdio je Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

"Postoji puni politički konsenzus da treba jačati naše kapacitete za proces evropskih integracija osnivanjem posebnih jedinica u ministarstvima i upravama. Međutim, postoje različiti pogledi na način funkcioniranja i koordinacije jedinicama koje bi uskoro trebale biti osnovane", kazao je Topčagić.

Osnivanje ovih jedinica bila je praksa i u zemljama koje su posljednjih godina postale članice i kandidati za članstvo EU. Zadaća jedinica je koordinacija aktivnosti na ispunjavanju uslova za približavanje EU u oblastima koje su u nadležnosti određenog ministarstva i uprave.

"Formalno imamo evropskog koordinatora u svakom ministarstvu i u upravi. To su sekretari ministarstava, odnosno  rukovodioci uprava. To nije dovoljno jer je potrebno mnogo više ljudi koji će biti zaduženi za koordinaciju provedbe uslova, pretpristupne fondove i ostalo" pojasnio je Topčagić.

Vlada RS već je formirala jedinice za evropske integracije. Isto bi uskoro trebalo da učini i Vlada FBiH.

"Vjerujem da će Savjet ministara BiH vrlo brzo usvojiti odluku o osnivanju jedinica za evropske integracije. Potrebno je obaviti određene konsultacije kako bi se dopunila već pripremljena odluka", kazao je Aleksandar Obradović, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.