Nezavisne novine: BANJALUKA – Vlasti Republike Srpske će u naredne dvije godine u javna ulaganja investirati 1,9 milijardi maraka, uključujući i novac od prodaje "Telekoma Srpske", saopštio je Aleksandar Džombić, ministar finansija RS.

Prema njegovim riječima, Vlada je juče usvojila Program javnih ulaganja do 2010. godine, kojim je predviđeno da se ulaganja obave iz Razvojnog programa, oslonjenog na novac ostvaren prodajom "Telekoma", budžeta, ino-kredita i grantova iz inostranstva.

Kako je predviđeno, u ovoj godini bi u javna ulaganja trebalo biti plasirano 679 miliona KM. Od oktobra prošle godine, prema podacima Ministarstva finansija, odobreno je 77 javnih projekata koji se finansiraju od prodaje "Telekoma", u vrijednosti od 267,6 miliona KM.

Najveći dio novca, oko 229 miliona, odvojen je za obnovu i izgradnju infrastrukture, u zapošljavanje je usmjereno 18,4 miliona, a reformu zdravstva 20 miliona.

Ministar Džombić je rekao da će Savjetu za razvoj, koji odlučuje o raspodjeli novca od privatizacije "Telekoma", uskoro kandidovati projekte za 20 opština kojima nije odobren nijedan projekat, kako bi sve lokalne zajednice imale korist od prodaje "Telekoma".

On je prenio da od tog novca trenutno grade 373 kilometra puteva, jedan tunel, devet vodovoda, 21 školu, te tri sportske dvorane i šest domova kulture.

Ministar Džombić je ocijenio da finansijske poteškoće, kakve su ovih dana zahvatile budžet Federacije BiH, ne mogu uticati na ekonomska kretanja u RS, ali da bi dugoročno mogle da predstavljaju problem pogotovo ako se, kako je rekao, nastavi s rapidnim rastom javne potrošnje u FBiH i državnim institucijama.