Независне новине: БАЊАЛУКА – Власти Републике Српске ће у наредне двије године у јавна улагања инвестирати 1,9 милијарди марака, укључујући и новац од продаје "Телекома Српске", саопштио је Александар Џомбић, министар финансија РС.

Према његовим ријечима, Влада је јуче усвојила Програм јавних улагања до 2010. године, којим је предвиђено да се улагања обаве из Развојног програма, ослоњеног на новац остварен продајом "Телекома", буџета, ино-кредита и грантова из иностранства.

Како је предвиђено, у овој години би у јавна улагања требало бити пласирано 679 милиона КМ. Од октобра прошле године, према подацима Министарства финансија, одобрено је 77 јавних пројеката који се финансирају од продаје "Телекома", у вриједности од 267,6 милиона КМ.

Највећи дио новца, око 229 милиона, одвојен је за обнову и изградњу инфраструктуре, у запошљавање је усмјерено 18,4 милиона, а реформу здравства 20 милиона.

Министар Џомбић је рекао да ће Савјету за развој, који одлучује о расподјели новца од приватизације "Телекома", ускоро кандидовати пројекте за 20 општина којима није одобрен ниједан пројекат, како би све локалне заједнице имале корист од продаје "Телекома".

Он је пренио да од тог новца тренутно граде 373 километра путева, један тунел, девет водовода, 21 школу, те три спортске дворане и шест домова културе.

Министар Џомбић је оцијенио да финансијске потешкоће, какве су ових дана захватиле буџет Федерације БиХ, не могу утицати на економска кретања у РС, али да би дугорочно могле да представљају проблем поготово ако се, како је рекао, настави с рапидним растом јавне потрошње у ФБиХ и државним институцијама.&нбсп;