Dame i gospodo,

Sastanci Vijeća za implementaciju mira koji se održavaju danas i sutra u Sarajevu su od izuzetne važnosti. Važni su zato jer se odnose na budućnost ove zemlje.Odnose se na tranziciju koja obuhvata put od implementacije mira do Euro- Atlantskih integracija. Odnose se na posredovanje i odgovornost, tj. odgovornost građana BiH za budućnost njihove zemlje.

Više od jedanaest godina nakon završetka rata u BiH svima je u interesu, a posebno je u interesu građana BiH da se međunarodna zajednica povuče. Ovo je prilika koju BiH treba iskoristiti kako bi zauzela odgovarajuće mjesto u europskim tokovima sa europskim standardima i europskim očekivanjima.

Danas razgovaramo o reformi javne uprave.

To znači, prvo i osnovno, usluge – usluge koje građani BiH primaju od pošte, lokalnih vlasti, ministarstva za obrazovanje, organa nadležnih za izdavanje vozačkih dozvola i svakog drugog odjela javne uprave. Da li građani ove zemlje dobivaju zadovoljavajuće usluge? Da li građani ove zemlje dobivaju usluge koje su u skladu sa europskim standardima?

Mislim da znamo odgovor koji bi većina građana dala na ovo pitanje.

Reforma javne uprave podrazumijeva kreiranje sistema koji će obezbjediti efikasne i pravovremene usluge građanima. To također podrazumijeva i ekonomiju. Sadašnja civilna služba u BiH nije samo velika i neefikasna; veoma je i skupa. Reforma javne uprave podrazumijeva pružanje građanima koristi za novac-usklađujući broj odjela na svakom nivou vlasti i organizovanje odjela i funkcija da bi se izbjeglo preklapanje. Cilj je da se stvori više službi i bolje službe za istu sumu novca. Ove stvari se ne mogu ostvariti mašući čarobnim štapićem. One su veoma zahtjevne i teške. Iz tog razloga pozdravljam današnju prezentaciju nacionalne strategije reforme javne uprave. Ovo je važan i suštinski prvi korak u određivanju onoga šta treba uraditi i projeciranje praktičnog puta za ubuduće.

Sad kad znamo što nam je činiti, moramo se dogovoriti kako to i uraditi!

Pozivajući na reformu u ovoj zemlji, često se osjećam usamljeno.Važna su djela, a ne riječi. Moraju se napraviti teški izbori u predstojećim mjesecima i godinama da bi se implementirala nacionalna strategija reforme javne uprave. Izbori će se lakše izvršiti ukoliko se svi usaglase da je cilj ovog projekta da se obezbjede bolje službe za građane BiH po evropskim standardima.

Kao što sam naglasio na početku mog izlaganja mijenja se priroda međunarodnog prisustva u ovoj zemlji, treba jasno istaći da međunarodna zajednica ne namjerava napustiti ovu zemlju. Kao dodatak ulozi Visokog Predstavnika ja sam i Specijalni Predstavnik EU. Kao Specijalni Predstavnik, mogu Vam reći da će se povećati evropski angažman u BiH u predstojećim godinama.

Moj tim i ja ostajemo u BiH da pomognemo proces reforme u svim oblastima, uključujući reformu javne uprave, da bi se BiH pripremila za Evro-Atlantske integracije i ucinila "normalnom" evropskom zemljom.

Hvala Vam.