Online kurs “Cyber higijena” razvijen je u okviru projekta Ženevskog centra za upravljanje sektorom sigurnosti “Dobro upravljanje cyber sigurnošću na Zapadnom Balkanu”, uz podršku Ureda za vanjske odnose, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva.

Kurs je namjenjen državnim službenicima/službenicama svih nivoa i profila koji u svom poslu imaju dodira sa službenim podacima i informacijama najrazličitijih vrsta, te u obavljanju službenih dužnosti koriste računare i drugu IT opremu.

Kurs počinje osnovama cyber higijene i zašto je važan. Dalje, kurs pojašnjava šta je haker i koje su vrste mehanizama za hakiranje koje oni koriste za napad na pojedince i organizacije. Posljednje, kurs završava sa prikazom najboljih načina za izbjegavanje cyber napada i kako ostati siguran online. Nakon svakog modula slijedi provjera znanja i krajnji test/kviz za provjeru znanja nakon posljednjeg modula.

Kroz kurs polaznici će se upoznati s osnovnim alatima za cyber higijenu, sa tehnikama hakerskih napada i cyber prijetnji, te predstavit će im se korisne informacije o rizicima kojima su izloženi.

Kursu se može pristupiti klikom na link https://www.dcaf.ch/cyber-hygiene-course-civil-servants . Kada kliknete na link, na dnu stranice odaberite jezik, nakon čega će se otvoriti novi prozor za registraciju učesnika.

Pripadajući dokumenti:

Priručnik o cyber prijetnjama

Priručnik o sigurnosti na internetu