Prvi put u historiji američki će Kongres u ovu srijedu biti uživo prenošen na Facebooku, javlja CNN. Ovo je velika vijest jer povlači za sobom mnoga zanimljiva pitanja o medijima i politici u današnje vrijeme. Govor Johna Boehnera, američkog republikanskog političara koji od 1991. u Predstavničkom domu Kongresa zastupa 8. kongresni okrug države Ohio, a od 2007. služi kao vođa manjine u Predstavničkom domu bit će prenošen na ovoj društvenoj mreži, a korisnici će imati mogućnost komentiranja.

Nick Schaper, Boehnerov direktor za digitalne medije rekao je za CNN da će prijenos uživo pomoći da se "postavi ton za novu većinu koja će nastaviti tražiti nove načine kako slušati i bolje zastupati američki narod".

Naime, Boehner i njegov tim su aktivni korisnici društvenih mreža. Ovaj političar ima blog koji linka na njegov Twitter i YouTube račun, prenosi net.

Boehner je postao vođa većine na izborima poslije ostavke Toma DeLaya, ali je s tog mjesta morao odstupiti nakon što su republikanci poraženi od demokrata na izborima 2006. godine.

Live streaming će biti prenošen na stranici republikanaca Pledge to America.