Povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Europske komisije Stefan Füle i crnogorski premijer Milo Djukanović u subotu su službeno otvorili Regionalnu školu za javnu upravu u Danilovgradu u Crnoj Gori.

Škola će učvrstiti regionalnu suradnju i ojačati administrativni kapacitet zemalja Zapadnog Balkana. Slijedi principe "Europskog administrativnog prostora"u kojem se djelatnici javne uprave u europskim zemljama sastaju kako bi razmijenili gledišta i najbolje prakse u provedbi zakonodavstva EU-a. O osnivanju institucije za obuku djelatnika javne uprave zemalja kandidata i potencijalnih kandidata razgovaralo se prvo na sastanku na vrhu u Solunu u lipnju 2003.

Europska komisija sa svojim partnerima u regiji koncipirala je i osnovala Regionalnu školu za javnu upravu. EU je osigurao preko 7 milijuna € u tehničkoj pomoći i opremi, te planira daljnje financiranje u iznosu od 7 milijuna € za tehničku podršku kao dodatak previđenim doprinosima nacionalnih vlasti.

Povjerenik Füle izjavio je da otvaranje Regionalne škole za javnu upravu: ‘označava početak nove faze u razvoju ljudskih resursa u regiji’.

Službeno otvorenje školskih prostorija dio je tjedna aktivnosti koje uključuju obuku za Regionalnu školu za javnu upravu i višekorisnički koordinacijski sastanak o instrumentu za pred-pristupnu pomoć (IPA). Sastanak na kojem će se razgovarati o projektima EU-a okupit će predstavnike Komisije i nacionalnih vlasti. Otvoreni dan Regionalne škole za javnu upravu predviđen je za 13. studenog. Javnost je pozvana posjetiti prostorije i doznati više o aktivnostima EU-a u regiji, kaže se u saopćenju Delegacije Evropske unije u BiH.