Повјереник за проширење и политику сусједства Европске комисије Стефан Фüле и црногорски премијер Мило Дјукановић у суботу су службено отворили Регионалну школу за јавну управу у Даниловграду у Црној Гори.

Школа ће учврстити регионалну сурадњу и ојачати административни капацитет земаља Западног Балкана.Слиједи принципе "Европског административног простора" у којем се дјелатници јавне управе у еуропским земљама састају како би размијенили гледишта и најбоље праксе у проведби законодавства ЕУ-а. О оснивању институције за обуку дјелатника јавне управе земаља кандидата и потенцијалних кандидата разговарало се прво на састанку на врху у Солуну у јуну 2003.

Европска комисија са својим партнерима у регији конципирала је и основала Регионалну школу за јавну управу. ЕУ је осигурао преко 7 милијуна € у техничкој помоћи и опреми, те планира даљње финанцирање у износу од 7 милијуна € за техничку подршку као додатак превиђеним доприносима националних власти.Повјереник Fule изјавио је да отварање Регионалне школе за јавну управу: "означава почетак нове фазе у развоју људских ресурса у регији".

Службено отворење школских просторија дио је седмице активности које укључују обуку за Регионалну школу за јавну управу и вишекориснички координацијски састанак о инструменту за пред-приступну помоћ (IPA).

Састанак на којем ће се разговарати о пројектима ЕУ-а окупит ће представнике Комисије и националних власти. Отворени дан Регионалне школе за јавну управу предвиђен је за 13. новембра.

Јавност је позвана посјетити просторије и дознати више о активностима ЕУ-а у регији, каже се у саопштењу Делегације Европске уније у БиХ.