U Brčkom je održana druga plenarna sesija u sklopu Inicijative „Građani/ke za Evropu“ o temi socioekonomska politika.

Civilno društvo i političke stranke diskutirali su o načinima provedbe reformi u oblasti zapošljavanja. Diskusija je temeljena na istraživačkom dokumentu "Analiza politika u oblasti zapošljavanja u BiH". Istraživanje su, u sklopu Inicijative, proveli nezavisni  istraživači.

Svrha ovog dokumenta je analiziranje politika u oblasti zapošljavanja i sistema zapošljavanja u BiH u svjetlu pristupnih procesa ove države u Evropsku uniju. Dokument sadrži i šest preporuka za prevazilaženje trenutnih prepreka.

"Na državnom nivou ne postoje ministarstvo za rad i zapošljavanje i zakon o radu i zapošljavanju. Trenutni sistem agencija i zavoda za zapošljavanje nije efikasan niti efektivan, a administriranje zdravstvenog osiguranja preko službi za zapošljavanje je skupo, neefikasno i kontraproduktivno ", navedeno je u dokumentu koji je rezultat istraživanja članica Inicijative.

Istaknuto je i to da će "ovakvo uređenje sistema predstavljati prepreku u procesu pristupanja BiH u Evropsku uniju u oblasti pregovora o radu, zapošljavanju i mobilnosti radne snage.

Gošća plenarne sesije bila je ambasadorica Francuske u BiH Maryse Berniau.

Ona je naglaisla da je ova tema u središtvu svih debata i u zemljama Evropske unije te da će i bh. glasači na predstojećim izborima voditi računa o konkretnim programima političkih partija u oblasti zapošljavanja prije nego im daju svoj glas.

"Rascjepkan institucionalni i legislativni okvir sprječava provođenje efikasne politike na tržištu rada. Jedinstven ekonomski prostor je uvjet za primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a razuđenost tržišta sprječava mobilnost radnika, što je jedan od uvjeta provođenja iz ovog sporazuma", kazala je Berniau.

Ona je izrazila žaljenje što se nisu pojavile sve pozvane političke stranke, jer građani imaju pravo uprijeti prstom u odgovorne političare i pitati ih šta će učiniti da unaprijede tržište rada u BiH.

Sesiji nisu prisustvovali SNSD, DNS, SRS, HDZ 1990, HSP i BPS.

Voditeljica Inicijative Una Bejtović je istaknula da ne postoji neslaganje ni oko jednog pitanja koje je proizišlo iz preporuka istraživanja Inicijative, osim o pitanju formiranja državnog ministarstva.

"Zato se postavlja pitanje zašto se svi ovi prijedlozi već ne nađu na dnevnom redu parlamenata. Vjerujemo da će se nakon današnje sesije većina preporuka naći u predizbornim programima političkih stranaka", zaključila je Bejtović.

Svim građanima treba biti jasna poruka da stranke koje se nisu pojavile ne razmišljaju o suštinskim reformama koje su dio procesa evropskih integracija BiH, stav je Inicijative.

Treća plenarna sesija o poljoprivredi i ruralnom razvoju bit će održana 19. maja 2010. u Banjoj Luci.

Inicijativa Građani/ke za Evropu odvija se pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i u suradnji s Direkcijom za evropske integracije u BiH, saopćeno je iz ACIPS-a, a prenosi portal reci.ba