U Sarajevu će danas početi dvodnevna radionica pod nazivom "EU – Jedinstveno tržište i monetarna unija", čiji je cilj pružanje pomoći za bolje razumijevanje načela unutrašnjeg tržišta EU.

Radionicu organizuje Kancelarija Evropske komisije u BiH u saradnji sa Predstavničkim domom parlamenta BiH, Narodnom skupštinom Republike Srpske i Predstavničkim domom Parlamenta Federacije BiH.

Učesnicima radionice, zaposlenim u parlamentarnim tijelima RS, FBiH i BiH, obratiće se bivši član Evropskog parlamenta Robert Moreland, a nakon toga će o slobodi kretanja roba govoriti predstavnik Ministarstva finansija Grčke Petros Elefteriadis.

Prvog dana radionice, govoriće se o slobodi pružanja usluga, o narušavanju slobode usluga, te o liberalizaciji tržišta.

Drugi dan skupa biće riječi o evropskom zakonodavstvu u oblasti konkurenciji, glavnih principa funkcionisanja monetarne unije, liberalizaciji energetskog tržišta i kompjuterskom sistemu administracije u parlamentima država EU.

Dobrodošlicu učesnicima će uputiti predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH Halid Genjac, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.(Srna/radiosarajevo.ba)