Rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnijenja o stavovima i percepciji građana BiH o pitanjima vezanim za pridruživanje Evropskoj uniji, predstavljeni su juče na panel diskusiji "Vizna liberalizacija za BiH: Šansa koja se ne smije propustiti". Anketu je na uzorku od 1.000 ispitanika proveo Gallup Europe u suradnji s Evropskim fondom za Balkan. Istraživanje je provedeno u septembru 2009., a pokazalo je da 93 posto ispitanika smatra da će pridruživanje Evropskoj uniji na prvom mjestu donijeti slobodnije putovanje, dok 85 posto njih smatra da bi priključivanje EU donijelo veće mogućnosti zaposlenja.

Čak 76 posto ispitanika očekuje od EU veći ekonomski razvoj. Građani također smatraju da bi se ulaskom u EU povećala sigurnost (75posto) i ojačala vladavina prava (74 posto) te očekuju veću političku stabilnost (72 posto).

Rezultati Gallupovog istraživanja pokazuju da je u 2008. samo 48 posto stanovnika podržavalo ulazak BiH u EU, dok je u 2009. taj broj porastao na 66 posto. Rezultati dalje pokazuju da je podrška najveća među Bošnjacima (77 posto) i Hrvatima (73 posto) dok je nešto manja među Srbima (48 posto). Na pitanje kada, koje godine, će BiH postati dio EU, samo 10 posto ispitanika je izjavilo da će se to desiti do 2012., a isti procenat građana smatra da BiH nikada neće ući u EU. Građani BiH pesimistični su po pitanju budućnosti BiH pa njih samo 13 posto smatra da je BiH na dobrom putu.

Na pitanje mislite li da se općenito stanje u vašoj zemlji kreće u dobrom ili lošem smjeru, čak 77 posto ispitanika iz BiH je odgovorilo da se država kreće u lošem smjeru, saopćeno je iz ACIPS-a, objavljeno je na portalu www.ceppei.ba