Резултати најновијег истраживања јавног мнијења о ставовима и перцепцији грађана БиХ о питањима везаним за придруживање Европској унији, представљени су јуче на панел дискусији "Визна либерализација за БиХ: Шанса која се не смије пропустити".

Анкету је на узорку од 1.000 испитаника провео Галлуп Еуропе у сурадњи с Европским фондом за Балкан. Истраживање је проведено у септембру 2009., а показало је да 93 посто испитаника сматра да ће придруживање Европској унији на првом мјесту донијети слободније путовање, док 85 посто њих сматра да би прикључивање ЕУ донијело веће могућности запослења.

Чак 76 посто испитаника очекује од ЕУ већи економски развој. Грађани такођер сматрају да би се уласком у ЕУ повећала сигурност (75посто) и ојачала владавина права (74 посто) те очекују већу политичку стабилност (72 посто).

Резултати Галлуповог истраживања показују да је у 2008. само 48 посто становника подржавало улазак БиХ у ЕУ, док је у 2009. тај број порастао на 66 посто. Резултати даље показују да је подршка највећа међу Бошњацима (77 посто) и Хрватима (73 посто) док је нешто мања међу Србима (48 посто). На питање када, које године, ће БиХ постати дио ЕУ, само 10 посто испитаника је изјавило да ће се то десити до 2012., а исти проценат грађана сматра да БиХ никада неће ући у ЕУ.

Грађани БиХ песимистични су по питању будућности БиХ па њих само 13 посто сматра да је БиХ на добром путу. На питање мислите ли да се опћенито стање у вашој земљи креће у добром или лошем смјеру, чак 77 посто испитаника из БиХ је одговорило да се држава креће у лошем смјеру, саопћено је из АЦИПС-а, објављено је на порталу www.ceppei.ba.