Štednja građana u BiH zaključno s 31. novembra 2009. godine dostigla je pet i po milijardi maraka, što je u odnosu na kraj 2008. godine povećanje od 300 miliona maraka. Nakon famoznog oktobra 2008. godine, kada je za samo mjesec dana iz banaka u BiH povučeno 800 miliona maraka depozita, banke su uspjele da vrate povjerenje građana. Do kraja 2008. godine banke su vratile između 250 i 300 miliona maraka depozita, da bi do 31. novembra prošle godine vratile ukupan iznos povučenih depozita – kaže direktor Agencije za osiguranje depozita BiH, Josip Nevjestić. Prema njegovim riječima, povlačenje depozita bilo je uzrokovano panikom i neobaviještenošću javnosti u vrijeme dok je cijeli svijet brujao o finansijskoj krizi, piše Fokus.

– Centralna banka BiH tada je smanjila obaveznu rezervu, a Agencija za osiguranje depozita povećala je limit osiguranja na 20.000 maraka. Te dvije mjere ublažile su nervozu stanovništva, a banke su u tom periodu bile likvidne što znači da su u svakom momentu mogle da izađu u susret štedišama koje su tražile svoj novac – objašnjava Nevjestić.

On dodaje da su ukupni depoziti u 24 osigurane banke u BiH zaključno s 30. novembra 2009. godine iznosili 14,7 milijardi maraka i da su u odnosu na 31. decembra 2008. godine manji za 180 miliona maraka. Međutim, procjena Agencije jeste da će i ukupni depoziti, poput štednje građana, 2009. godinu završiti povećanjem. Nevjestić je najavio da će Agencija s Evropskom bankom za obnovu i razvoj krajem ovog mjeseca potpisati ugovor o stend baj paketu.

Na sljedećoj sjednici Upravnog odbora Agencije, zakazanoj za 28. januara, u program osiguranja depozita trebalo bi da bude primljena Union banka d.d. Sarajevo. Do kraja prvog kvartala ove godine pred Upravnim odborom Agencije trebalo bi da se nađe prijedlog o povećanju limita u osiguranju depozita sa sadašnjih 20.000 maraka na 50.000 maraka, prenosi portal biznis.ba.