Штедња грађана у БиХ закључно с 31. новембра 2009. године достигла је пет и по милијарди марака, што је у односу на крај 2008. године повећање од 300 милиона марака. Након фамозног октобра 2008. године, када је за само мјесец дана из банака у БиХ повучено 800 милиона марака депозита, банке су успјеле да врате повјерење грађана. До краја 2008. године банке су вратиле између 250 и 300 милиона марака депозита, да би до 31. новембра прошле године вратиле укупан износ повучених депозита – каже директор Агенције за осигурање депозита БиХ, Јосип Невјестић. Према његовим ријечима, повлачење депозита било је узроковано паником и необавијештеношћу јавности у вријеме док је цијели свијет брујао о финансијској кризи, пише Фокус.

– Централна банка БиХ тада је смањила обавезну резерву, а Агенција за осигурање депозита повећала је лимит осигурања на 20.000 марака. Те двије мјере ублажиле су нервозу становништва, а банке су у том периоду биле ликвидне што значи да су у сваком моменту могле да изађу у сусрет штедишама које су тражиле свој новац – објашњава Невјестић.

Он додаје да су укупни депозити у 24 осигуране банке у БиХ закључно с 30. новембра 2009. године износили 14,7 милијарди марака и да су у односу на 31. децембра 2008. године мањи за 180 милиона марака. Међутим, процјена Агенције јесте да ће и укупни депозити, попут штедње грађана, 2009. годину завршити повећањем. Невјестић је најавио да ће Агенција с Европском банком за обнову и развој крајем овог мјесеца потписати уговор о стенд бај пакету.

На сљедећој сједници Управног одбора Агенције, заказаној за 28. јануара, у програм осигурања депозита требало би да буде примљена Унион банка д.д. Сарајево. До краја првог квартала ове године пред Управним одбором Агенције требало би да се нађе приједлог о повећању лимита у осигурању депозита са садашњих 20.000 марака на 50.000 марака, преноси портал бизнис.ба.