Fena: Učvršćivanje ekonomskog oporavka, te početak djelovanja Lisabonskog ugovora i novih institucija koje bi trebale omogućiti "transformaciju" Evrope veliki su prioriteti španskog predsjedništva Evropske unije u prvom polugodištu 2010., izvještava agencija France Presse.

Četvrtom španskom predsjedništvu važan cilj bit će učvršćivanje ekonomskog oporavka. Premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, suočen s dubokom krizom i visokom nezaposlenošću u Španiji, želi učvrstiti oporavak predviđen za 2010. i postaviti temelje održivog rasta, te želi za Evropu pravu "ekonomsku vladu".

"Najvažniji cilj je koordinacija izlaska iz ekonomske krize i uspostava održive strategije rasta za evropske zemlje do 2020.", rekao je ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos u intervjuu za nedjeljno izdanje lista El Pais.

Španija je među onim evropskim zemljama koje su najteže pogođene krizom.

Zapaterova socijalistička vlada, usprkos suzdržanosti svojih partnera, također ima namjeru insistirati na poboljšanju odnosa s Kubom i potpisivanju sporazuma o suradnji, te na oživljavanju Unije za Mediteran.

Španska diplomatija želi pomoći novoj visokoj predstavnici za vanjsku politiku Catherine Ashton da stvari pokrene naprijed u regijama u kojima Madrid ima određeni utjecaj: Latinskoj Americi, Karibima, zemljama Magreba i na Bliskom istoku.

Što se tiče odnosa s Marokom, jednom od zemalja Magreba, Moratinos je rekao da će prvi samit biti održan 8. marta u Granadi. "To je vrlo važan samit, koji ima visoku simboličnu i povijesnu vrijednost jer će to biti prvi samit između Maroka i EU-a, a ideja o povezivanju sjeverne Afrike s Evropom je pozitivna", rekao je.

Što se tiče Bliskog istoka, Moratinos je kazao da bi se "osobno želio dogovoriti sa svim stranama o priznavanju Palestine kao države. Znam da je šest mjeseci malo vremena, ali na tome ćemo raditi".

Madrid ima namjeru djelovati i na jačanju sigurnosti i u borbi protiv terorizma, na pitanjima kao što su neširenje nuklearnog oružja, te se baviti Iranom, Sjevernom Korejom, Afganistanom i Somalijom.

Također želi ubrzati ritam turskih pregovora koje Madrid podržava.

Španija, te sljedeća dva predsjedništva – belgijsko i mađarsko – koordinirali su svoje programe od početka 2010. do polovice 2011., a prvi put u povijesti predsjednički trio djeluje i pod zajedničkim logom, piše mađarska agencija MTI.

Što se tiče mađarskog dijela posla u prvoj polovici 2011., Budimpešta očekuje ulazak Hrvatske u EU, prenosi Hina, te ulazak Rumunije i Bugarske u šengenski prostor bez granica, dodaje između ostaloga agencija MTI, prenosi portal.reci.ba