Фена: Учвршћивање економског опоравка, те почетак дјеловања Лисабонског уговора и нових институција које би требале омогућити "трансформацију" Европе велики су приоритети шпанског предсједништва Европске уније у првом полугодишту 2010., извјештава агенција France Presse. Четвртом шпанском предсједништву важан циљ бит ће учвршћивање економског опоравка.

Премијер Jose Luis Rodriguez  Zapatero, суочен с дубоком кризом и високом незапосленошћу у Шпанији, жели учврстити опоравак предвиђен за 2010. и поставити темеље одрживог раста, те жели за Европу праву "економску владу".

"Најважнији циљ је координација изласка из економске кризе и успостава одрживе стратегије раста за европске земље до 2020.", рекао је министар вањских послова Miguel Angel Moratinos у интервјуу за недјељно издање листа El Pais.

Шпанија је међу оним европским земљама које су најтеже погођене кризом.

Запатерова социјалистичка влада, успркос суздржаности својих партнера, такођер има намјеру инсистирати на побољшању односа с Кубом и потписивању споразума о сурадњи, те на оживљавању Уније за Медитеран.

Шпанска дипломатија жели помоћи новој високој представници за вањску политику Catherine Ashton да ствари покрене напријед у регијама у којима Мадрид има одређени утјецај: Латинској Америци, Карибима, земљама Магреба и на Блиском истоку. Што се тиче односа с Мароком, једном од земаља Магреба, Моратинос је рекао да ће први самит бити одржан 8. марта у Гранади.

"То је врло важан самит, који има високу симболичну и повијесну вриједност јер ће то бити први самит између Марока и ЕУ-а, а идеја о повезивању сјеверне Африке с Европом је позитивна", рекао је.

Што се тиче Блиског истока, Моратинос је казао да би се "особно желио договорити са свим странама о признавању Палестине као државе. Знам да је шест мјесеци мало времена, али на томе ћемо радити".

Мадрид има намјеру дјеловати и на јачању сигурности и у борби против тероризма, на питањима као што су неширење нуклеарног оружја, те се бавити Ираном, Сјеверном Корејом, Афганистаном и Сомалијом. Такођер жели убрзати ритам турских преговора које Мадрид подржава.

Шпанија, те сљедећа два предсједништва – белгијско и мађарско – координирали су своје програме од почетка 2010. до половице 2011., а први пут у повијести предсједнички трио дјелује и под заједничким логом, пише мађарска агенција МТИ.

Што се тиче мађарског дијела посла у првој половици 2011., Будимпешта очекује улазак Хрватске у ЕУ, преноси Хина, те улазак Румуније и Бугарске у шенгенски простор без граница, додаје између осталога агенција МТИ, преноси портал.reci.ba.