E-kapija: U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji SERDA 17. novembra 2009. godine je potpisan Memorandum o razumijevanju za provedbu projekta "Jačanje lokalne uprave u Bosni i Hercegovini kroz sudjelovanje civilnog društva u procesima upravljanja i odlučivanja s ciljem aktiviranja lokalnog gospodarstva".

Potpisnici Memoranduma su SERDA, općine Vogošća, Vareš i Breza te španska Asocijacija eksperata za lokalni razvoj – APRODEL.

Danas potpisani dokument definira i kontinuitetet ovog projekta putem drugog projetka koji se zove "Podrška u procesu socioekonomske dinamizacije ruralnih područja na lokalnom nivou u BiH učvršćujući prenošenje evropskog modela LEADER".

Inače, Memorandum je rezultat nedavno okončane obuke općinskih /opštinskih službenika za upravljanje evropskim fondovima primjenom metodologije LEADER, koji je SERDA provela u saradnji sa Španskom agencijom za međunarodnu saradnju – AECID i Asocijacijom eksperata za lokalni razvoj – APRODEL. Općinama Vogošća, Vareš i Breza španski partner AECID je nakon obuke dodijelio finansijsku podršku u u iznosu od 55.000 eura za implementaciju projekata iz vlastite strategije ili za parcijalno finansiranje privatnih inicijativa koje doprinose ruralnom razvoju.

Memorandum koji je danas potpisan, između ostalog, definira i dalju saradnju u okviru provedbe projekata za koja su dodijeljena finansijska sredstava.