Е-капија: У Сарајевској регионалној развојној агенцији СЕРДА 17. новембра 2009. године је потписан Меморандум о разумијевању за проведбу пројекта "Јачање локалне управе у Босни и Херцеговини кроз судјеловање цивилног друштва у процесима управљања и одлучивања с циљем активирања локалног господарства".

Потписници Меморандума су СЕРДА, опћине Вогошћа, Вареш и Бреза те шпанска Асоцијација експерата за локални развој – APRODEL.

Данас потписани документ дефинира и континуитетет овог пројекта путем другог пројетка који се зове "Подршка у процесу социоекономске динамизације руралних подручја на локалном нивоу у БиХ учвршћујући преношење европског модела LEADER".

Иначе, Меморандум је резултат недавно окончане обуке опћинских /општинских службеника за управљање европским фондовима примјеном методологије ЛЕАДЕР, који је СЕРДА провела у сарадњи са Шпанском агенцијом за међународну сарадњу – AECID и Асоцијацијом експерата за локални развој – APRODEL. Опћинама Вогошћа, Вареш и Бреза шпански партнер AECID је након обуке додијелио финансијску подршку у у износу од 55.000 еура за имплементацију пројеката из властите стратегије или за парцијално финансирање приватних иницијатива које доприносе руралном развоју.

Меморандум који је данас потписан, између осталог, дефинира и даљу сарадњу у оквиру проведбе пројеката за која су додијељена финансијска средстава.