Nezavisne novine: Neizvjesno je da li će u budžetu za iduću godinu biti umanjena sredstva za troškove reprezentacije, kupovine automobila i goriva institucijama BiH u kojima su revizori primijetili nepravilnosti u finansijskom poslovanju.

Kako su potvrdili u Ministarstvu finansija i trezora BiH, kresanje pojedinih stavki u nekim institucijama tehnički je teško provesti, ali nije neizvodljivo ukoliko tako odluči Parlamentarna skupština BiH.

Komisije za budžet i finansije oba doma bh. parlamenta razmatraju mogućnost da se ove godine kazne institucije koje nisu ispoštovale preporuke revizora tako što će im dogodine biti umanjen budžet za najmanje 10 odsto na nekim stavkama.

U resornom ministarstvu kažu da je nacrt budžeta za 2010. godinu u završnoj fazi i očekuje se da Fiskalni savjet BiH utvrdi okvire nakon što dobiju projekciju prihoda od indirektnih poreza.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kazao je da još nisu dobili nikakav zvaničan zahtjev iz Ministarstva finansija da dostave ovu projekciju.

Kako saznajemo, na posljednjoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH procijenjeno je da bi za iduću godinu moglo biti izdvojeno 4,8 milijardi KM za sve budžete u BiH (bh. institucije, dva entitetska, Brčko distrikt i 10 kantonalnih).

Hazim Rančić, član Komisije za budžet i finansije Doma naroda, kazao je da je i ranije bilo inicijativa da se kazne čelnici institucija koje iz godine u godinu ne poštuju preporuke revizora.

"Nismo za to da se kažnjava cijela institucija, niti da se nedostatkom novca u budžetu ugrožava njen rad. Namjera je da se kazne rukovodioci koji ignorišu preporuke revizora jer će im biti onemogućeno da troše na reprezentaciju ili da kupuju nova vozila", objašnjava Rančić.

Slaže se da je Zakon o reviziji još od 2006. godine ostavio mogućnost kažnjavanja institucija, ali ističe da to nisu primjenjivali jer "nije bilo dovoljno ruku u parlamentu da se to podrži".

Adem Huskić, član istoimene komisije u Predstavničkom domu, zalaže se za radikalne mjere i tvrdi da to predlaže svake godine.

"Čelnici nekih agencija, direkcija, instituta i drugih institucija mogli bi biti kažnjeni smjenom ako bi se tako zakonom definisalo. Ministri se mogu smjenjivati svakako ako se to zatraži", kazao je Huskić, koji nije optimista da će se i ove godine podržati predložene kazne.