Независне новине: Неизвјесно је да ли ће у буџету за идућу годину бити умањена средства за трошкове репрезентације, куповине аутомобила и горива институцијама БиХ у којима су ревизори примијетили неправилности у финансијском пословању. 

Како су потврдили у Министарству финансија и трезора БиХ, кресање појединих ставки у неким институцијама технички је тешко провести, али није неизводљиво уколико тако одлучи Парламентарна скупштина БиХ.

Комисије за буџет и финансије оба дома бх. парламента разматрају могућност да се ове године казне институције које нису испоштовале препоруке ревизора тако што ће им догодине бити умањен буџет за најмање 10 одсто на неким ставкама.

У ресорном министарству кажу да је нацрт буџета за 2010. годину у завршној фази и очекује се да Фискални савјет БиХ утврди оквире након што добију пројекцију прихода од индиректних пореза.

Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, казао је да још нису добили никакав званичан захтјев из Министарства финансија да доставе ову пројекцију.

Како сазнајемо, на посљедњој сједници Фискалног савјета БиХ процијењено је да би за идућу годину могло бити издвојено 4,8 милијарди КМ за све буџете у БиХ (бх. институције, два ентитетска, Брчко дистрикт и 10 кантоналних).

Хазим Ранчић, члан Комисије за буџет и финансије Дома народа, казао је да је и раније било иницијатива да се казне челници институција које из године у годину не поштују препоруке ревизора.

"Нисмо за то да се кажњава цијела институција, нити да се недостатком новца у буџету угрожава њен рад. Намјера је да се казне руководиоци који игноришу препоруке ревизора јер ће им бити онемогућено да троше на репрезентацију или да купују нова возила", објашњава Ранчић.

Слаже се да је Закон о ревизији још од 2006. године оставио могућност кажњавања институција, али истиче да то нису примјењивали јер "није било довољно руку у парламенту да се то подржи".

Адем Хускић, члан истоимене комисије у Представничком дому, залаже се за радикалне мјере и тврди да то предлаже сваке године.

"Челници неких агенција, дирекција, института и других институција могли би бити кажњени смјеном ако би се тако законом дефинисало. Министри се могу смјењивати свакако ако се то затражи", казао је Хускић, који није оптимиста да ће се и ове године подржати предложене казне.