Sarajevo-X/SRNA: Reforma državnih institucija u BiH logična je tema butmirskog sastanka lidera političkih stranaka u BiH sa predstavnicima SAD i EU, a ta reforma mora biti takva da BiH bude u stanju podnijeti kandidaturu za članstvo u EU, rekao je večeras Srni evropski izvor.

Evropski diplomata podsjetio je da su Srbija i Crna Gora bile već u tolikoj mjeri podijeljene da njihova zajednica praktično nije mogla nastupati pred EU kao jedna država, pa je na bezuspješan pokušaj njihovog naknadnog spajanja potrošeno dragocjeno vrijeme, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

I Evropa i Amerika su saglasne i potpuno odlučne da se ne ponovi neuspjeh, rekao je evropski diplomata.

Navodeći da je teritorijalni integritet BiH svetinja, on je dodao da su u pismu koje je danas objavljeno u Sarajevu sadržane sve glavne teme butmirskog sastanka.

U odvojenom razgovoru, jedan drugi evropski diplomata rekao je da "će se od svake strane tražiti da malo popusti''.

"Kompromis svake strane sastavni je dio ovog dogovora", rekao je ovaj diplomata i dodao da dio međuanarodne zajednice uključene u butmirski dijalog smatra da postoji realna osnova da se dođe do dogovora koji će omogućiti zemlji veliko pomicanje prema EU.

Od političkih vođa u BiH očekuje se odgovornost da zemlja ne bi fatalno zaostala za svojim susjedima u regionu, koji će u narednom peridou svi znatno napredovati prema Briselu, rekli su sagovornici.

U Butmiru je večeras počela radna večera visokih zvaničnika, pred sutrašnji sastanak lidera političkih partija u BiH sa predstavnicima SAD i EU.