Sarajevo-X/СРНА: Реформа државних институција у БиХ логична је тема бутмирског састанка лидера политичких странака у БиХ са представницима САД и ЕУ, а та реформа мора бити таква да БиХ буде у стању поднијети кандидатуру за чланство у ЕУ, рекао је вечерас Срни европски извор.

Европски дипломата подсјетио је да су Србија и Црна Гора биле већ у толикој мјери подијељене да њихова заједница практично није могла наступати пред ЕУ као једна држава, па је на безуспјешан покушај њиховог накнадног спајања потрошено драгоцјено вријеме, јавља дописник Срне из Брисела.

И Европа и Америка су сагласне и потпуно одлучне да се не понови неуспјех, рекао је европски дипломата. Наводећи да је територијални интегритет БиХ светиња, он је додао да су у писму које је данас објављено у Сарајеву садржане све главне теме бутмирског састанка.

У одвојеном разговору, један други европски дипломата рекао је да "ће се од сваке стране тражити да мало попусти''.

"Компромис сваке стране саставни је дио овог договора", рекао је овај дипломата и додао да дио међуанародне заједнице укључене у бутмирски дијалог сматра да постоји реална основа да се дође до договора који ће омогућити земљи велико помицање према ЕУ. 

Од политичких вођа у БиХ очекује се одговорност да земља не би фатално заостала за својим сусједима у региону, који ће у наредном перидоу сви знатно напредовати према Бриселу, рекли су саговорници.

У Бутмиру је вечерас почела радна вечера високих званичника, пред сутрашњи састанак лидера политичких партија у БиХ са представницима САД и ЕУ.