Nezavisne novine: Odbornike u Skupštini opštine Doboj ubuduće će matičari na zaključivanje braka pozvati na osnovu utvrđenog spiska. Nenad Paleksić, načelnik Odjeljenja za opštu upravu opštine Doboj, navodi da će tako biti vođena evidencije koja će pokazati koliko puta pojedini odbornik prisustvuje zaključivanju braka.

"Nijedan od 29 odbornika neće moći biti dvaput pozvan dok ne budu i svi ostali sa spiska, redoslijedom koji je utvrdila Stručna služba. Uvažavaće se želje supružnika koji će podnijeti pismeno, a kada kažu kojeg odbornika žele, on će biti pozvan. Neće morati obrazlagati zašto žele određenog odbornika, to je njihova lična stvar", kaže Paleksić.

Osim odbornika, zaključenju braka može prisustvovati i načelnik opštine Obren Petrović, ali je malo budućih supružnika upoznato s tim.

Opozicioni odbornici prošlog saziva lokalnog parlamenta žalili su se da njihove kolege iz SDS-a imaju prednost prilikom pozivanja na zaključivanje braka, za šta su primali naknadu od 70 KM.

Tokom osam mjeseci ove godine u Matičnoj kancelariji Doboj, te u 14 mjesnih kancelarija zaključeno je 237 brakova, a apsolutni rekorder po broju prisustva "izricanju sudbonosnog da" je Milenko Gligorić, odbornik SDS-a.

U Matičnoj kancelariji Gligorić, koji se juče nije javljao na telefon, prisustvovao je na 21 zaključivanju braka, dok je u četiri od 14 mjesnih kancelarija ovaj odbornik prisustvovao još 21 vjenčanju.

Gligorić je ranije izjavio da novac nije njegov motiv, te da ga u većini slučajeva pozivaju mladenci jer je "poznat po posebnim zdravicama koje sam piše i kojim obogati vjenčanje". Prema važećoj odluci, za svaki dan prisustva zaključenju braka odborniku pripada pet odsto od paušala koji iznosi 1.275 KM.

Enes Suljkanović, predsjednik SO Doboj i odbornik SDP BiH, koji je ove godine po želji mladenaca prisustvovao na dva zaključenja braka, a na dva po pozivu matičara, tvrdi da izbjegava ovu obavezu.

"Imam drugih obaveza, imam i platu, a tri odbornika nemaju nikakvih primanja. Ima odbornika koji se bave poljoprivredom ili rade u preduzećima gdje su primanja mala, pa njima dobro dođe ta nadoknada. Sada ću prema rasporedu imati svoj dan", kaže Suljkanović.

Dragan Marković, predstavnik nacionalnih manjina u SO, po pozivu matičara je zaključio tri braka, a on smatra da bi njegove kolege trebalo ravnomjerno da učestvuju u izvršenju ove obaveze.