Независне новине: Одборнике у Скупштини општине Добој убудуће ће матичари на закључивање брака позвати на основу утврђеног списка.

Ненад Палексић, начелник Одјељења за општу управу општине Добој, наводи да ће тако бити вођена евиденције која ће показати колико пута поједини одборник присуствује закључивању брака.

"Ниједан од 29 одборника неће моћи бити двапут позван док не буду и сви остали са списка, редослиједом који је утврдила Стручна служба. Уважаваће се жеље супружника који ће поднијети писмено, а када кажу којег одборника желе, он ће бити позван. Неће морати образлагати зашто желе одређеног одборника, то је њихова лична ствар", каже Палексић.

Осим одборника, закључењу брака може присуствовати и начелник општине Обрен Петровић, али је мало будућих супружника упознато с тим.

Опозициони одборници прошлог сазива локалног парламента жалили су се да њихове колеге из СДС-а имају предност приликом позивања на закључивање брака, за шта су примали накнаду од 70 КМ.

Током осам мјесеци ове године у Матичној канцеларији Добој, те у 14 мјесних канцеларија закључено је 237 бракова, а апсолутни рекордер по броју присуства "изрицању судбоносног да" је Миленко Глигорић, одборник СДС-а.

У Матичној канцеларији Глигорић, који се јуче није јављао на телефон, присуствовао је на 21 закључивању брака, док је у четири од 14 мјесних канцеларија овај одборник присуствовао још 21 вјенчању.

Глигорић је раније изјавио да новац није његов мотив, те да га у већини случајева позивају младенци јер је "познат по посебним здравицама које сам пише и којим обогати вјенчање". Према важећој одлуци, за сваки дан присуства закључењу брака одборнику припада пет одсто од паушала који износи 1.275 КМ.

Енес Суљкановић, предсједник СО Добој и одборник СДП БиХ, који је ове године по жељи младенаца присуствовао на два закључења брака, а на два по позиву матичара, тврди да избјегава ову обавезу.

"Имам других обавеза, имам и плату, а три одборника немају никаквих примања. Има одборника који се баве пољопривредом или раде у предузећима гдје су примања мала, па њима добро дође та надокнада. Сада ћу према распореду имати свој дан", каже Суљкановић. 

Драган Марковић, представник националних мањина у СО, по позиву матичара јe закључио три брака, а он сматра да би његове колеге требало равномјерно да учествују у извршењу ове обавезе.