Nezavisne novine: Opština Doboj raspisala je oglas za prodaju 19 automobila u svom vlasništvu, među kojima su vozila kupljena prošle i ove godine, a koja između ostalih koristi načelnik opštine Obren Petrović.

Na osnovu Petrovićeve odluke od 17. avgusta automobili će biti prodati putem javne licitacije koja će biti održana 24. septembra.

Načelnik opštine je na junskom zasjedanju lokalne skupštine najavio mogućnost smanjenja voznog parka, a sve u cilju umanjenja troškova opštine i budžetskog deficita.

Zainteresovani kupci vozila na raspolaganju imaju dva audija A3 i A6, tri reno lagune, dva reno megana, pežo, tri škode fabije, tri golfa, tri škode felicije, škodu oktaviju i mercedes džip.

Najstarije vozilo koje se prodaje je škoda felicija iz 1999. godine, i njena početna cijena je 1.300 KM. Ovo auto je svojevremeno služilo za potrebe Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, a zatim za Odjeljenje za inspekcijske poslove i poslove Komunalne policije.

Najvredniji je audi A6 proizveden prošle godine. Njegova početna prodajna cijena iznosi 78.032 KM, a audi A3, takođe iz 2008. godine procijenjen je na 40.200 KM. Ova vozila koristi načelnik opštine.

Jedna od tri reno lagune proizvedena je prošle godine, a nju je svojevremeno vozio Branislav Garić, predsjednik dobojskog SDS-a i potpredsjednik SO Doboj koji je ubijen 26. aprila. Početna cijena ovog vozila iznosi 45.455 KM.

Dva reno megana iz 2008. godine kupljeni kao novi automobili sada se prodaju po 25.500 KM.

Na prodaju će i škoda oktavija iz 2000. godine, koja služi za potrebe Skupštine opštine, a koju kupci mogu za početak platiti 4.495 KM.

Bez automobila bi mogao ostati Enes Suljkanović, predsjednik SO Doboj, čiji je pežo iz 2004. godine procijenjen na 18.020 KM.

Ovo vozilo je nakon lokalnih izbora 2004. godine kupljeno za potrebe načelnika opštine koji ga je kasnije ustupio predsjedniku SO.

Da načelnik ne bi ostao bez pristojnog automobila, kupljen je VW golf 5, godina proizvodnje 2006. koji se sada prodaje za 30.500 KM.

Golf star sedam godina koji koristi Dragan Kovačević, nekada načelnik Odjeljenja za finansije i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, sada direktor Doma zdravlja, prodaje se za 11.473 KM.

Početna cijena mercedes džipa iz 2003. godine iznosi 32.122 KM, a u njemu se svojevremeno vozio načelnik Petrović, a zatim Garić.

Zbog godišnjih odmora u opštini Doboj juče nije bilo moguće dobiti sagovornika za ovu temu.

Siniša Marić, nezavisni odbornik u SO Doboj, kaže da je neodgovorno ponašanje čelnika opštine dovelo do toga da nema sredstava u budžetu, zbog čega sada prodaju službene automobile.

"Prošle godine su prodavali opštinske stanove, sada automobile, šta će prodavati sljedeće godine", zapitao se Marić.

Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku, navodi da opština Doboj ima tri puta više službenih automobila u odnosu na ostale opštine u BiH, i da postoji potreba da se smanji vozni park.

"Meni je zanimljivo ko će te automobile kupiti, jer prošli put jedan automobil je kupio sadašnji poslanik SDS-a u parlamentu BiH. Moguće je da je sve prethodno smišljeno, da se već zna ko će kupiti te automobile. Ako se smanji vozni park za dvije trećine, to treba pozdraviti, ali ako će ih kupovati poslanici, to je štetan posao", izjavio je Dejanović.