Независне новине: Општина Добој расписала је оглас за продају 19 аутомобила у свом власништву, међу којима су возила купљена прошле и ове године, а која између осталих користи начелник општине Обрен Петровић.

На основу Петровићеве одлуке од 17. августа аутомобили ће бити продати путем јавне лицитације која ће бити одржана 24. септембра.Начелник општине је на јунском засједању локалне скупштине најавио могућност смањења возног парка, а све у циљу умањења трошкова општине и буџетског дефицита.

Заинтересовани купци возила на располагању имају два аудија А3 и А6, три рено лагуне, два рено мегана, пежо, три шкоде фабије, три голфа, три шкоде фелиције, шкоду октавију и мерцедес џип.Најстарије возило које се продаје је шкода фелиција из 1999. године, и њена почетна цијена је 1.300 КМ. Ово ауто је својевремено служило за потребе Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, а затим за Одјељење за инспекцијске послове и послове Комуналне полиције.

Највреднији је ауди А6 произведен прошле године. Његова почетна продајна цијена износи 78.032 КМ, а ауди А3, такође из 2008. године процијењен је на 40.200 КМ. Ова возила користи начелник општине.

Једна од три рено лагуне произведена је прошле године, а њу је својевремено возио Бранислав Гарић, предсједник добојског СДС-а и потпредсједник СО Добој који је убијен 26. априла. Почетна цијена овог возила износи 45.455 КМ.

Два рено мегана из 2008. године купљени као нови аутомобили сада се продају по 25.500 КМ.

На продају ће и шкода октавија из 2000. године, која служи за потребе Скупштине општине, а коју купци могу за почетак платити 4.495 КМ.

Без аутомобила би могао остати Енес Суљкановић, предсједник СО Добој, чији је пежо из 2004. године процијењен на 18.020 КМ.

Ово возило је након локалних избора 2004. године купљено за потребе начелника општине који га је касније уступио предсједнику СО.

Да начелник не би остао без пристојног аутомобила, купљен је ВW голф 5, година производње 2006. који се сада продаје за 30.500 КМ.

Голф стар седам година који користи Драган Ковачевић, некада начелник Одјељења за финансије и Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, сада директор Дома здравља, продаје се за 11.473 КМ.

Почетна цијена мерцедес џипа из 2003. године износи 32.122 КМ, а у њему се својевремено возио начелник Петровић, а затим Гарић.Због годишњих одмора у општини Добој јуче није било могуће добити саговорника за ову тему.

Синиша Марић, независни одборник у СО Добој, каже да је неодговорно понашање челника општине довело до тога да нема средстава у буџету, због чега сада продају службене аутомобиле.

"Прошле године су продавали општинске станове, сада аутомобиле, шта ће продавати сљедеће године", запитао се Марић.

Момир Дејановић, предсједник Центра за хуману политику, наводи да општина Добој има три пута више службених аутомобила у односу на остале општине у БиХ, и да постоји потреба да се смањи возни парк.

"Мени је занимљиво ко ће те аутомобиле купити, јер прошли пут један аутомобил је купио садашњи посланик СДС-а у парламенту БиХ. Могуће је да је све претходно смишљено, да се већ зна ко ће купити те аутомобиле. Ако се смањи возни парк за двије трећине, то треба поздравити, али ако ће их куповати посланици, то је штетан посао", изјавио је Дејановић.