Nezavisne novine: Nedovoljna fiskalna disciplina ili slabljenje spoljne likvidnosti ispod sadašnjih prognoza predstavljaju glavne rizike za kreditni rejting BiH, navodi međunarodna bonitetska agencija "Standard & Poor's" (S&P) u svom prvom godišnjem izvještaju o BiH.

Iz Centralne banke BiH prenose da se, iako se uspostavljanje Fiskalnog savjeta BiH smatra pozitivnim mehanizmom fiskalne politike, negativne procjene S&P-a direktno odnose na i dalje slab okvir fiskalnog upravljanja i nisku fiskalnu fleksibilnost uz pritisak ogromne javne potrošnje.

S&P je u decembru prošle godine BiH dodijelila kreditni rejting B+ sa stabilnim izgledima, što, prema ocjeni CB BiH, predstavlja ohrabrujući i pozitivan znak u kontekstu globalne ekonomske krize i padajućeg trenda rejtinga mnogih vlada. S&P u izvještaju navodi da su usporen, ali i dalje srednjoročno potencijalno jak ekonomski rast BiH i perspektiva evropskih integracija uz prioritetno servisiranje spoljnog duga i monetarnu stabilnost, faktori stabilnosti rejtinga koji ublažavaju rizike efekata globalne krize na finansijsku stabilnost i javne finansije BiH. Prisutan rizik u finansijskom sektoru BiH, napominju, manjeg je intenziteta nego u regiji.

Ocjenjujući da složen politički i institucionalni sistem dovodi do čestih političkih zastoja i otežava proces donošenja odluka, S&P kao ključno ističe jačanje institucija i unapređenje dijaloga o pitanju Ustava.

"Poboljšanje rejtinga BiH će direktno korespondirati sa dinamikom reformi i napretka u jačanju institucija i procesu pridruživanja EU, uz vođenje zdravih makroekonomskih politika", zaključuje se u izvještaju S&P-a.