Независне новине: Недовољна фискална дисциплина или слабљење спољне ликвидности испод садашњих прогноза представљају главне ризике за кредитни рејтинг БиХ, наводи међународна бонитетска агенција "Standard & Poor's ; (S&P) у свом првом годишњем извјештају о БиХ.

Из Централне банке БиХ преносе да се, иако се успостављање Фискалног савјета БиХ сматра позитивним механизмом фискалне политике, негативне процјене S&P-a директно односе на и даље слаб оквир фискалног управљања и ниску фискалну флексибилност уз притисак огромне јавне потрошње.

S&P је у децембру прошле године БиХ додијелила кредитни рејтинг Б+ са стабилним изгледима, што, према оцјени ЦБ БиХ, представља охрабрујући и позитиван знак у контексту глобалне економске кризе и падајућег тренда рејтинга многих влада. S&P у извјештају наводи да су успорен, али и даље средњорочно потенцијално јак економски раст БиХ и перспектива европских интеграција уз приоритетно сервисирање спољног дуга и монетарну стабилност, фактори стабилности рејтинга који ублажавају ризике ефеката глобалне кризе на финансијску стабилност и јавне финансије БиХ. Присутан ризик у финансијском сектору БиХ, напомињу, мањег је интензитета него у регији.

Оцјењујући да сложен политички и институционални систем доводи до честих политичких застоја и отежава процес доношења одлука, S&P као кључно истиче јачање институција и унапређење дијалога о питању Устава.

"Побољшање рејтинга БиХ ће директно кореспондирати са динамиком реформи и напретка у јачању институција и процесу придруживања ЕУ, уз вођење здравих макроекономских политика", закључује се у извјештају S&P-а.